«Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.
Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και δύο χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε μάλιστα το Κυπριακό ως «ένα πρόβλημα πρωτίστως παράνομης κατοχής και επεμβατικών “δικαιωμάτων” από την πλευρά της Τουρκίας. Στο Crans Montana μπήκε στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού».
Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε πως η Αθήνα θέλει «μια συμφωνία με την πΓΔΜ που να αντέχει μέσα στο χρόνο και θα λύνει τα προβλήματα».