Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ALPHA, ο Ν. Κοτζιάς επιτέθηκε στη ΝΔ που συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για τη συμφωνία της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συντασσόμενη με τις θέσεις του εθνικιστικού VMRO της γειτονικής χώρας. «Λειτουργεί σαν κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα, του κόμματος “που σκούζει ότι τάχα η κυβέρνηση Ζάεφ τα παρέδωσε όλα”, που έφερε τον αλυτρωτισμό στα Σκόπια με τις πιο άθλιες τοποθετήσεις ενάντια στην Ελλάδα, που γέννησε αυτόν τον αλυτρωτισμό που θέλαμε να χτυπήσουμε με τη συμφωνία που κάναμε. Αυτό το κόμμα λέει ακριβώς τα ίδια με τη νέα Δημοκρατία».
Επανέλαβε ότι η συμφωνία επετεύχθη λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, ενώ για την αλλαγή της ονομασίας ανέφερε ότι την έχει διεκδικήσει η ΝΔ «στις καλές “καραμανλικές” στιγμές, γιατί στις κακές είχε δεχθεί “Μακεδονία” σκέτο». Υπογράμμισε πως η συμφωνία διασφαλίζει πως η ονομασία «θα είναι για όλες τις χρήσεις, διεθνείς και εσωτερικές και να αλλάξει το Σύνταγμά της, για να είμαστε σίγουροι».
Ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ «έχει παρασυρθεί από το ακροδεξιό της κομμάτι» και «θυσίασε τη θέση που εκείνη έφερε με τον Καραμανλή το 2008 για τη σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Οι υβριστές και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι άνθρωποι που προέρχονται από την ακροδεξιά, που τους διόρισε ο φυλακισμένος Παπαδόπουλος, σαν επικεφαλής της χουντικής τους νεολαίας, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν σήμερα τον τόνο». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που αποκαλύφθηκε η υποκρισία της ΝΔ, «την ώρα που εγκατέλειπε αυτή τη θέση».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη συμφωνία, τόνισε ότι στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο υπήρξαν συνθήματα, όπως το «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια», με τον ίδιο να διερωτάται «Αυτό δεν είναι αλυτρωτικό; Και αλυτρωτισμός είναι και φιλοπολεμικό είναι».
«Δύσκολο να αλλάξει η συμφωνία» από τη ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παραδέχθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι σε περίπτωση που η συμφωνία επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή, θα είναι πολύ δύσκολο για μια μελλοντική κυβέρνηση να την επαναδιαπραγματευτεί.
«Κάναμε ό,τι μπορέσαμε για να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία. Από την ώρα που πήγαμε στο Βόρεια Μακεδονία με σκέτο μακεδονική γλώσσα και σκέτο μακεδονική εθνότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυρωθεί από την ελληνική βουλή. Αλλά όσο περνά ο καιρός δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα τετελεσμένα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».