Στη στήριξη μίας ορθολογικής, αποτελεσματικής, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού «που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις» κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Για την Τουρκία δήλωσε πως «θέλουμε ένα γείτονα που να μην είναι νευρικός»
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ν.Κοτζιά στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».
Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, εν όψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον Ν. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.
«Θέλουμε έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός»
Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», πρόσθεσε.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές συνενννοήσεις πριν τη Γενεύη, ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα γίνει συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην οποία θα γίνει διερεύνηση προθέσεων. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Άναν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συναντήσεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Άναν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο Ν.Κοτζιάς.
ΝΔ: Παρωχημένη η λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει, καθώς αυτό είναι κάτι «που το έχουν συνυπογράψει από το 2014 και μετά και οι Τουρκοκύπριοι».
Όπως υποστήριξε, η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη για το Κυπριακό. Ζητά να επανενωθεί το νησί και να υπάρξει μια δίκαιη και ειρηνική λύση, «έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».