«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Reuters. Αναφερόμενος στο κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται ο συνομιλίες μιας, τόνισε ότι στη προσπάθεια για εύρεση λύση έχει βοηθήσει η εκλογή μίας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ την περασμένη χρονιά και οι προσπάθειες εδώ και τρία χρόνια για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Σχετικά με το προσχέδιο διεθνούς συμφώνου το οποίο, όπως έχει δηλώσει, προετοιμάζει η Αθήνα και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου δήλωσε ότι “δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε”.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αντιδράσεις που γεννά η προοπτική ενός συμβιβασμού με την πΓΔΜ. «Να σας πω ένα παράδοξο», είπε, «Ας υποθέσουμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα. Τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', οπότε δεν θα υπάρξει όφελος. Στις δε διμερείς μας σχέσεις, με το 'πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο 'Μακεδονία', που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: “Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή” κατέληξε.