Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση των Ευρωπαίων σχετικά με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών και έκανε λόγο για παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τη σύλληψη των στρατιωτικών, η Κομισιόν δεν πήρε επί της ουσίας θέση για την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε αρκεστεί σε ευχολόγια λέγοντας πως ελπίζει ταχεία και θετική εξέλιξη. «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».
Οι Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαρτίου, όταν και αναμένεται να γίνει η συνάντηση μεταξύ των συνηγόρων τους και του Τούρκου δικαστή. Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών θα τεθεί το θέμα της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη δίκη των στρατιωτικών, επισημαίνοντας ότι οι συχνές καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν ανησυχία.
Αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής:
«Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες, διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία».