Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή τους τελευταίους δύο μήνες στους οποίους έχουν σημειωθεί δεκάδες εργατικά δυστυχήματα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και η υψηλή ανεργία έχουν γίνει σύμμαχοι της εργοδοτικής αδιαφορίας και της παραβίασης των βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα, ζητά ένα αυστηρότερο πλαίσιο «για να πάψουν να κρύβονται οι “εργοδότες” πίσω από τους “εργολάβους”».

Αναλυτικότερα, η δήλωση της Κ.Κούνεβα: 

«Η στατιστική του θανάτου σε ώρα εργασίας σημαίνει συναγερμό. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά η καθημερινότητα των εργατικών δυστυχημάτων το τελευταίο δίμηνο δείχνει ότι φέτος θα καταγραφεί θλιβερό ρεκόρ. Είναι φανερό ότι η απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και η υψηλή ανεργία έχουν γίνει σύμμαχοι της εργοδοτικής αδιαφορίας και της παραβίασης των βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
 
»Όμως, οι τραγικοί θάνατοι δυο νέων εργαζόμενων στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στο Ορυχείο Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα τα τελευταία 24ωρα μας υπενθυμίζουν κάτι ξεχωριστό: ότι το σύστημα των εργολαβιών εξακολουθεί να σκοτώνει εν ψυχρώ. Γιατί το χαμηλό κόστος που υπόσχονται σημαίνει πολύ απλά πλήρη αγνόηση των μέτρων ασφαλείας και τα “ατυχήματα” είναι αληθινά εγκλήματα.
 
»Πολύ σωστά η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα καταπολέμησης της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Τώρα, απαιτείται το επόμενο βήμα: ένα αυστηρότερο πλαίσιο για να πάψουν να κρύβονται οι “εργοδότες” πίσω από τους “εργολάβους” κι ένα αληθινά αμείλικτο σύστημα ελέγχου των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία».