Ο γγ του ΚΚΕ, που χαιρέτησε από το βήμα της Βουλής τους χιλιάδες απεργούς που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση, είπε ότι «ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι φοιτητές, οι μαθητές, βράζουν από οργή και αγανάκτηση, για αυτό που έγινε. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση των παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα». Τους λέμε, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας ότι «Είμαστε μαζί σας. Σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε ευθύνη, όλοι μαζί, να γίνουμε η φωνή των νεκρών». Μετέφερε μάλιστα στην Ολομέλεια, το κλίμα των συγκεντρώσεων, οι οποίες -όπως είπε- είναι πολύ μεγάλες.

Αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είπε ότι βλέποντας τα μάτια των μητέρων, των συγγενών, να πλημμυρίζουν από πόνο για τα αδικοχαμένα παιδιά, σφίγγουμε τα δόντια γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε. «Δεν είναι ατύχημα, δεν είναι δυστύχημα, είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Για έγκλημα μιλούν σήμερα όχι μόνο οι μανάδες και οι πατεράδες αυτών των παιδιών, αλλά όλες και όλοι μας. Για έγκλημα μιλούν οι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές που βρίσκονται τόσες μέρες και σήμερα, αυτή την ώρα, στους δρόμους. Το φωνάζουν οι χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα: ”Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή”» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τόνισε μάλιστα ότι όπως κάθε έγκλημα, έτσι κι αυτό, έχει αιτίες και ενόχους: Ένοχη είναι η κυβέρνησή σας, γιατί στις καταγγελίες που έκαναν οι συνδικαλιστές, τα σωματεία στους σιδηρόδρομους, αλλά και οι βουλευτές τού ΚΚΕ στη Βουλή, για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά στα συστήματα ασφάλειας, στο προσωπικό και τις κρίσιμες υποδομές, όπως τέτοια είναι η σήμανση, εσείς είχατε κλειστά αυτιά, είπε ο κ. Κουτσούμπας, θυμίζοντας σχετική ανακοίνωση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς, «η οποία έκανε και μια σοκαριστική πρόβλεψη: ”Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”».

Παράλληλα προειδοποίησε πως «ό,τι και να κάνετε εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και αν προσπαθείτε -με μοιρασμένους ρόλους με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν- για να στρέψετε τη συζήτηση αποκλειστικά στις υπαρκτές ευθύνες ενός σταθμάρχη και στο αν αυτός ήταν ή δεν ήταν ρουσφέτι, η αλήθεια, και σε αυτή την περίπτωση, δεν κρύβεται με τίποτα». «Ούτε ο κουραστικός και αποκρουστικός τσακωμός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για το πότε ”κόλλησε και πότε ξεκόλλησε” η κάθε σύμβαση, μπορεί να πείσει κανέναν. Όλοι σας, δηλαδή, λέτε ότι τα κάνατε περίπου σωστά, οι εργολάβοι έφαγαν και ξαναέφαγαν, αλλά το αποτέλεσμα, αυτό που έμαθε όλος ο κόσμος με τον πιο τραγικό τρόπο, είναι ότι εν έτει 2023, στην εποχή της ψηφιοποίησης, τα τρένα πηγαίνουν στα κουτουρού και με προφορικές οδηγίες από τον ασύρματο, λες και είμαστε στην εποχή του Τρικούπη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ηλεκτρονικοί και τα τρένα χειροκίνητα. Αλλά, τέτοιοι είστε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε τα όσα έλεγαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή για την υποχρηματοδότηση, την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου, την ευρωπαϊκή πολιτική τής απελευθέρωσης και την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού, αυτής της πολιτικής δηλαδή «που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, και έχει διαμορφώσει τους όρους και για τραγικά δυστυχήματα, αφού, στο πλαίσιό της, η ασφάλεια των επιβατών αντιμετωπίζεται ως ”κόστος” τόσο για τα αμιγώς ιδιωτικοποιημένα κομμάτια του σιδηροδρόμου, όσο και για εκείνα που διαχειρίζεται το αστικό κράτος». Όπως είπε, «όλα αυτά τα αγνοήσατε. Και εσείς και οι διοικήσεις του κρατικού ΟΣΕ, και η ιταλική εταιρεία [..] που, σύμφωνα με καταγγελίες, μας έφερε τα σάπια τρένα που δεν τα ήθελαν στην Ελβετία, και μας τα πλάσαρε για υπερσύγχρονα, 5 μέρες κρυβόταν και δεν μπορούσε να ενημερώσει ούτε για το πόσοι ήταν οι επιβάτες στο τρένο». «Και τώρα μας το παίζει και μεγαλόψυχη, επειδή δεν θα χρησιμοποιήσει -λέει- τη δυνατότητα που της έχετε δώσει εσείς και η ΕΕ, για να απαλλαγεί από τις αποζημιώσεις. Μεγάλη χάρη μας έκανε» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: Να τους χαίρεστε τους επενδυτές σας. Και εσείς κύριοι της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που τους πουλήσατε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκατομμύρια ευρώ για να τους χαρίζετε μετά, όλοι σας, 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ως επιδότηση για τις δήθεν άγονες γραμμές».

«Τι ειρωνεία. Άγονη γραμμή, ονομάσατε και την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, αυτό δεν είναι αρκετά σοβαρό σκάνδαλο, για να απασχολήσει τη μεταξύ σας αντιπαράθεση, όπως τόσα και τόσα άλλα; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα. Τσίπα δεν έχετε. Ένοχοι λοιπόν είστε όλοι σας: Όλες οι κυβερνήσεις. Ναι. Και μην παριστάνετε τους ανήξερους» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θύμισε μάλιστα ότι «το 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπάει τον ΟΣΕ σε κομμάτια για να παραδοθούν τα πιο κερδοφόρα στον ”επενδυτή” και να φορτώσει τα ζημιογόνα στις πλάτες του λαού», το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραχώρησε σε ιταλική εταιρεία αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 2019 ολοκληρώνεται η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλα 22 εκατ. ευρώ, και όλοι μαζί, ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ψηφίζετε το πακέτο Οδηγιών της ΕΕ για πλήρη ”απελευθέρωση” των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Ένοχο, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «είναι το σάπιο αστικό κράτος σας με τις περικοπές και τις υποχρηματοδοτήσεις, ένοχη είναι η ιταλική εταιρεία, που ήταν κρατικό μονοπώλιο αλλά χρεοκόπησε, και αυτή μας έφεραν εδώ οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι διάφοροι εργολάβοι που τσέπωναν τα εκατομμύρια και δεν προχωρούσαν τα απαραίτητα έργα. Και επειδή, όλες αυτές τις μέρες, όλοι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι την ΕΕ και την πολιτική σας, σας λέμε λοιπόν ότι αυτή η εγκληματική πολιτική της ΕΕ δεν κάνει εξαιρέσεις: Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά δυστυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων».

Για το μερίδιο ευθύνης του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το κόμμα το συναισθάνεται και το αναλαμβάνει: «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην θαφτεί η υπόθεση, για να σπάσουμε τη σιωπή, την υποκρισία, την προπαγάνδα της ψευτιάς, που παρακολουθούμε τόσες μέρες τώρα από τις τηλεοράσεις μας και μας έχει εξοργίσει όλους. Η δύναμη που έχουν οι αγώνες της νεολαίας, φαίνεται και από την ανησυχία που έχει αρχίσει και πιάνει ορισμένες πένες -φιλικές, τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- για τον κίνδυνο, όπως λένε, να διαχυθεί η ευθύνη για το συμβάν, σε όλο το πολιτικό σύστημα των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει και να ενισχυθεί η αντισυστημική στάση και ψήφος. Όμως, αυτοί ακριβώς οι φόβοι τους είναι που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Και ας αφήσουν τις ύπουλες ταυτίσεις με θεωρίες των άκρων από την ανάποδη. Γιατί η νέα γενιά καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι το πραγματικά αντισυστημικό. Ξέρει πόσο φανατικά συστημικές είναι οι διάφορες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες και ξέρει και ποιοι είναι αυτοί που τα βάζουν σταθερά μαζί τους στα σχολεία και τις γειτονιές», είπε ο κ. Κουτσούμπας.