Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του, σήμερα στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι η συζήτηση είναι αποκαλυπτική διότι «επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που είναι σταθερά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης έρχεται να απαντήσει, στη μόνιμη ανάγκη του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του, αυξάνοντας φυσικά τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
«Η εργασιακή ζούγκλα φιλοτεχνείται εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας μέτρα που προτείνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων και την κλεμμένη-απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, η πολιτική σας “χτίζει” τα ρεκόρ της κερδοφορίας για μια χούφτα ομίλους» τόνισε ασκώντας έντονη κριτική στο νομοσχέδιο.
Χρησιμοποίησε τον όρο «ψέμα» για να χαρακτηρίσει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι «θετικό για τους εργαζόμενους, γιατί, όπως λέτε, εισάγει έναν “αντικειμενικό” τρόπο υπολογισμού του και αποκλείει την περίπτωση αυτός να μειωθεί», εξηγώντας ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών. Και μπαίνει οριστική “ταφόπλακα” στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό, ασκώντας πίεση με τους αγώνες τους στην εργοδοσία για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Συμπλήρωσε ότι «με τα ίδια κριτήρια που διαμορφώνετε τον κατώτερο μισθό και σήμερα, δηλαδή, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με τα ίδια κριτήρια θα τον αποφασίζει κάθε κυβέρνηση, από το 2027 και μετά, δηλαδή μετά από εσάς, με τον “φερετζέ” του αλγόριθμου». Η κάθε κυβέρνηση στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων θα απαντά ότι «δεν φταίμε εμείς, ο αλγόριθμος φταίει, αυτός έβγαλε τον μισθό πείνας» συνέχισε.
Η κυβέρνηση λέει πως «οι “αυξήσεις” στους μισθούς, έχουν ως στόχο -αν πιαστεί κι αυτός ο στόχος- να φέρουν τον μέσο μισθό, το 2027, στα επίπεδα που ήταν το 2011» και επισημαίνει «δηλαδή 16 χρόνια πριν, τη στιγμή που οι τιμές στα πάντα, δεν συγκρίνονται καν με τότε. Και όλα αυτά, σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης, που όμως είναι ανάπτυξη μονάχα για μια μειοψηφία, πάνω στα κορμιά των πολλών, της πλειοψηφίας». «Έχετε μετατρέψει τον κατώτατο μισθό, από ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους πιο χαμηλόμισθους, σε μαγνήτη που τραβάει όλους τους μισθούς προς τα κάτω, και συνεπώς, σε δίχτυ προστασίας μόνο των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. «Καταρχάς οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ακόμα κι απ’ αυτό το καθεστώς του “αλγορίθμου”, υπάρχουν, ουσιαστικά μόνο για να δικαιολογούν το “φρένο”, στην όποια αναπροσαρμογή και αύξηση του κατώτατου μισθού» προσέθεσε.
Εξηγώντας τα παραπάνω, ανέφερε ότι με μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «θα μπορεί να μειωθεί ο κατώτερος μισθός, εάν το κρίνετε εσείς απαραίτητο, πολύ περισσότερο και εφόσον μια νέα καπιταλιστική κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας». «Νομοθετείτε, επίσης, την “εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα”. Ταυτόχρονα, όμως, αρνείστε να επιστρέψετε τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους! Τι σημαίνει αυτό; Είναι ή δεν είναι, ένα πλαίσιο που μπορεί κάποια στιγμή, να οδηγήσει στην κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών και στον ιδιωτικό τομέα; Εκτός κι αν, αυτός είναι ο σκοπός σας» παρουσίασε ένα ακόμα παράγοντα αρνητικής επιρροής των μέτρων.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι όπου εφαρμόζεται, «αυτό το σύστημα υπολογισμού των κατώτερων μισθών, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όχι μόνο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά απογειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τον κατώτατο», ενώ το μόνο για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι η κατάρτιση ενός «”σχεδίου δράσης”, με ορίζοντα το 2030», προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δίνετε σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να μην υπογράψει πότε κλαδική σύμβαση».
«Το πραγματικό σχέδιο σάς το έχουν έτοιμο ήδη, τα ίδια τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Αυτό το σχέδιο σάς το κατέθεσε προχτές, τη Δευτέρα, ως Πρόταση Νόμου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που την υπογράφουν και οι 21 βουλευτές μας. Σας λέμε ξεκάθαρα να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ απευθυνόμενος «και στην αντιπολίτευση, κυρίως από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας», έθεσε το ερώτημα αν στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε πως «για να κερδίσουν το παραμικρό οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».