Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρωτεύουσα, που φιλοξενεί το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 11,2 εκατομμυρίων, είχε γλιτώσει από τις καθημερινές διακοπές ρεύματος τεσσάρων ή περισσότερων ωρών που το υπόλοιπο νησί έχει υπομείνει εδώ και μήνες.

Προς το παρόν, ένα πρόγραμμα διακοπών ρεύματος θα σημαίνει ότι καθένας από τους έξι δήμους της Αβάνας θα διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κάθε τρεις ημέρες κατά τις μεσημεριανές ώρες αιχμής, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος “Tribuna de la Habana”.

Οι διακοπές ρεύματος αντικατοπτρίζουν τη βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε με τις σκληρές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο νησί το 2019 και επιδεινώθηκε με την πανδημία που κατέστρεψε τον τουρισμό.

Οι Κουβανοί έχουν αντέξει περισσότερα από δύο χρόνια με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, υπομένοντας μεγάλες ουρές για να αγοράσουν σπάνια αγαθά, σε υψηλές τιμές.

«Είναι η στιγμή να δείξουμε αλληλεγγύη και να συνεισφέρουμε ώστε η υπόλοιπη Κούβα να υποφέρει λιγότερο από τα ανεπιθύμητα μπλακ άουτ», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αβάνας Λουίς Αντόνιο Τόρες σύμφωνα με την “Tribuna”.