Ο κ. Αρσένης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποτάξει τον διευθυντή ΔΕ Α΄ Αθήνας και να σταματήσει την πειθαρχική δίωξη τριών εκπαιδευτικών της Γ΄ΕΛΜΕ που συμμετείχαν σε νόμιμα προκηρυχθείσα απεργία-αποχή.

Στις τρεις εκπαιδευτικούς -μεταξύ άλλων- λυκείου του Γαλατσίου ανατέθηκαν καθήκοντα Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικοί μαζί με 13 άλλους εκπαιδευτικούς συμμετέχοντας στην προκηρυχθείσα απεργία-αποχή απείχαν από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τον ορισμό και την άσκηση των εξωδιδακτικών αρμοδιοτήτων των Παιδαγωγικών Συμβούλων-Μεντόρων και Ενδοσχολικών Συντονιστών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25. «Ο διευθυντής ΔΕ Α΄ Αθηνών παρέπεμψε τις τρεις εκπαιδευτικούς στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τη συνδικαλιστική δράση την έκρινε δηλαδή ως πειθαρχικό παράπτωμα ο διορισμένος διευθυντής Εκπαίδευσης», τονίζει το κοινοβουλευτικό κόμμα.

Όπως κατήγγειλε ο Κρίτων Αρσένης, οι τρεις εκπαιδευτικοί άσκησαν «το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, σε μια απεργία που δεν είχε καν κριθεί παράνομη από κανένα δικαστήριο. Επέλεξε όμως να την κρίνει παράνομη ο διευθυντής ΔΕ Α΄Αθήνας σαν να ήταν συνταγματικό δικαστήριο».

Και εξηγεί ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στη δήλωσή του: «Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή αντί να μας απαντήσει για τη συγκεκριμένη απεργία-αποχή της Γ΄ΕΛΜΕ, επικαλέστηκε τις αποφάσεις για δύο άλλες απεργίες για το ίδιο θέμα -η μία της ΔΟΕ και η άλλη της ΑΔΕΔΥ- και είπε ότι αυτές κρίθηκαν παράνομες στα δικαστήρια».

Και προσέθεσε ότι «η απεργία-αποχή της Γ΄ΕΛΜΕ δεν έχει καν προσβληθεί. Αυτή η απεργία δεν κρίθηκε σε κανένα δικαστήριο παράνομη. Άλλη ήταν αυτή που είχε κριθεί. Το αν κρίθηκε μία απεργία παράνομη δε σημαίνει ότι κάθε απεργία είναι παράνομη. Την έκρινε παράνομη αυτός που με κομματικά κριτήρια διορίζετε, ο διευθυντής ΔΕ της Α΄ Αθήνας».

Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ έχει καταγγείλει στο παρελθόν τον συγκεκριμένο διευθυντή Εκπαίδευσης για «απαράδεκτη συμπεριφορά», αναφέροντας σε καταγγελία της ότι «προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς απειλών και τρομοκράτησης με σκοπό τον εκφοβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας». Η Γ΄ ΕΛΜΕ καταγγέλλει επίσης ότι ο διευθυντής δε δέχτηκε να δει τους εκπροσώπους του σωματείου και κάλεσε την αστυνομία «η οποία ήρθε και προχώρησε σε εξακρίβωση στοιχείων των εκπροσώπων του σωματείου».

«”Βαφτίζουν” πειθαρχικό παράπτωμα τη συνδικαλιστική δράση όταν στη διοίκηση δεν αρέσουν οι αποφάσεις των σωματείων. Τον δρόμο τον έχει ανοίξει η υπουργός Παιδείας που “σέρνει” κάθε τρεις και λίγο τα εκπαιδευτικά σωματεία στα δικαστήρια. Επιδιώκουν κλίμα εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αποφάσεων σωματείων, ώστε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό της διοίκησης να φιμωθούν οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους», τονίζει το ΜέΡΑ25 στην ανακοίνωσή του.

«Εσείς θέλετε να λεηλατείτε το σχολείο, την υγεία, τις μεταφορές και να μη διαμαρτύρεται κανείς, αυτό θέλετε. Αποτάξτε αυτόν τον διευθυντή, σταματήστε την ΕΔΕ, μη συγκαλύπτετε λέγοντας ότι είναι παράνομη η απεργία που δεν κρίθηκε σε κανένα δικαστήριο παράνομη.», είπε ο Κρίτων Αρσένης.