X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση στην Aegean

Για να δικαιολογήσει την στήριξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο απαιτεί και τη συμμετοχή των μετόχων της εταιρείας κατά το ήμισυ. Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης ανέρχεται σε 120 εκατομμύριο ευρώ, «ποσό πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τη στήριξη αξίας άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν μέχρι σήμερα αθροιστικά οι αεροπορικές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών», μία δικαιολογία που είχε χρησιμοποιεί και ο υπουργός Μεταφορών στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα δύο lockdown όταν και η Aegean είχε λάβει κρατική ενίσχυση.
|

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε κρατική στήριξη της Aegean μέσω ενός συνολικού πακέτου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, ένα σχέδιο που η κυβέρνηση έχει στείλει προς αξιολόγηση και έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να δικαιολογήσει την παραπάνω στήριξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο απαιτεί και τη συμμετοχή των μετόχων της εταιρείας κατά το ήμισυ. Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης ανέρχεται σε 120 εκατομμύριο ευρώ, «ποσό πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τη στήριξη αξίας άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν μέχρι σήμερα αθροιστικά οι αεροπορικές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών».

Βάσει του σχεδίου, το οποίο διασφαλίζει και τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από τους μετόχους της Aegean, γεγονός που επί της ουσίας σηματοδοτεί την πραγματοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης τύπου warrants για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ερωτηθείς εάν υφίσταται ζήτημα κρατικοποίησης της εταιρείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας: «η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρία εδράζεται στο γεγονός ότι οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος κομβικός για λειτουργία της οικονομίας όχι μόνο για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και επειδή αποτελούν τα φτερά που φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ethnos, έως τώρα η απώλεια ρευστότητας της Aegean εξαιτίας της πτώσης των μετακινήσεων φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Κρατική παρέμβαση για ζημιές και εργαζόμενους χωρις κρατικοποίηση ζητάει η Aegean

 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο ύψους 115 εκατ. ευρώ για τον κλάδο των αερομεταφορών. «Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.», σχολίαζε τότε η Aegean, προσθέτοντας στη χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του κύκλου εργασιών της.

Πακέτο στήριξης για τις αερομεταφορές – Προς δανεισμό η Aegean

Σημειώνεται ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης η εταιρεία έχει λάβει πιστωτικές γραμμές ύψους 120 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό δάνειο των 150 εκατ. ευρώ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις