Ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Είναι τραγικό, αλλά τίποτα άλλο δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, εκτός από μέτρα ασφυκτικής απομόνωσης των κρατουμένων από τον έξω κόσμο, είτε βρίσκονται στις φυλακές, είτε σε κρατητήρια και στρατόπεδα «φιλοξενίας». Ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού σ’ αυτές τις ευπαθείς ομάδες λόγω του εγκλεισμού, των συνθηκών διαβίωσης και της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης φαίνεται να μην ενδιαφέρει κανέναν. Τι συμβαίνει λοιπόν; Δοκιμάζεται άραγε η «ανοσία της αγέλης» με ένα τέτοιο πείραμα; Κρατητήρια, φυλακές, hotspot, στρατόπεδα «φιλοξενίας», από χώροι αγωνίας σήμερα, κινδυνεύουν να γίνουν χώροι μαρτυρίου αύριο, καθώς αν κάποιος προσβληθεί αυτό θα σημαίνει στη συνέχεια «όλοι» – κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι.
Πέρα από την αδιαφορία και τα βάναυσα μέτρα στις φυλακές με την κατάργηση των αδειών, την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από την οικογένεια, των ελεύθερων επισκεπτηρίων, της αλληλογραφίας (έστω και σπάνιας), θα πρέπει επιτέλους να γίνουν θετικά βήματα και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης, φροντίδας και προστασίας για τους κρατούμενους/ες.
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του χθες (17.3.20) είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι: «να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία». Πώς το εννοεί όμως αυτό η κυβέρνηση όταν κωφεύει στις υποδείξεις της Ύπατης Αρμοστείας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ελληνικών & ξένων, για αποσυμφόρηση των νησιών και για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης; Πώς το εννοεί ο υπουργός Μετανάστευσης, όταν βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» σε άθλιες συνθήκες και με τα μέτρα που έλαβε περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα των προσφύγων & μεταναστών, εντείνοντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό; Πώς το εννοεί ο υπουργός ΠΡΟΠΟ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής όταν οι φυλακές και τα κρατητήρια αναστενάζουν;
Καλούμε την κυβέρνηση, αν πράγματι η πρώτη της φροντίδα είναι ο άνθρωπος να το αποδείξει έμπρακτα και να λάβει άμεσα μέτρα για τη ΜΗ διασπορά του ιού μέσα στους χώρους κράτησης ανά τη χώρα, είτε είναι φυλακές, κρατητήρια, hotspot, ή στρατόπεδα «φιλοξενίας», άλλως θα έχει ακέραιη την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκύψει.
Τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
1) Απολύμανση σε καθημερινή βάση των χώρων κράτησης, των στρατοπέδων «φιλοξενίας» και των φυλακών.
2) Αναστολή της φυλάκισης για όλες τις ποινές κάτω των 5 χρόνων, με ένα σύστημα αναστολής έκτισης της στερητικής της ελευθερίας ποινής όπως αυτό προηγουμένων νόμων [και δεν ήταν μόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου αλλά και οι νόμοι 4198/2013 & 4242/2014, (επί υπουργίας Αθανασίου), και άλλοι].
3) Αναστολή της έκτισης της ποινής για όλους εκείνους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εφόσον έχουν σταθερή κατοικία, διαφορετικά και σε αντίθετη περίπτωση τη μεταφορά τους σε δομές όπου να είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
4) Άμεση απόλυση όσων έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής.
5) Αναστολή της εκτέλεσης ανεκτέλεστων αποφάσεων, φυγόποινων δηλαδή, κάτω των 5 χρόνων και αναστολή συλλήψεων και κράτησης για τον λόγο αυτό, προσώπων που έχουν σταθερή και μόνιμη διεύθυνση.
6) Αναστολή της εκτέλεσης ποινών από 5 έως 10 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το ¼ αυτών, και όπου συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, με το σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), με την προϋπόθεση ότι το αποδέχεται ο κρατούμενος.
7) Αυταπάγγελτη κίνηση των παραπάνω διαδικασιών από τις κατά τόπους εισαγγελίες.
8) Αυταπάγγελτη κίνηση της διαδικασίας της κράτησης των προσωρινά κρατούμενων καθώς είναι απαγορευμένη η υποβολή ανάλογης αίτησης από την πλευρά των κρατούμενων στο παρόν στάδιο.
9) Παραπομπή σε τακτική δικάσιμο (όπως ο νόμος προβλέπει) των αυτοφώρων, για την αποσυμφόρηση των σχετικών πινακίων.
10) Λήψη μέτρων προστασίας, προληπτικού έλεγχου υγείας και τακτικού έλεγχου μη μόλυνσης από τον ιό, για τους σωφρονιστικούς υπάλληλους, τους υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, τους εργαζόμενους εν γένει σε χώρους κράτησης.
11) Άρση της κράτησης μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται σε κρατητήρια, με απόφαση αναβολής απέλασης κατά τις διατάξεις του ν. 3907/11, εφόσον δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας, με χορήγηση συγχρόνως προσωρινής κάρτας υγείας.
12) Επιβολή όρων εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής τους για όσες κατηγορίες από τις παραπάνω κρίνεται αναγκαίο.
13) Να αφεθούν ελεύθεροι με όρους οι εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, με χορήγηση συγχρόνως κάρτας υγείας, εφόσον έχουν οικογένεια που διαμένει σε γνωστή διεύθυνση είτε έχουν σταθερή και βέβαιη διεύθυνση διαμονής.
14) Να δημιουργηθούν υπηρεσίες υγείας κατά προτεραιότητα στους καταυλισμούς και τα στρατόπεδα «φιλοξενίας», κλειστά και ανοιχτά.
15) Να ζητηθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες/μετανάστες που μπορεί να έχουν γνώσεις ιατρικής και νοσηλευτικής να βοηθήσουν σε μια τέτοια διαδικασία, με αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, τη ρύθμιση της νόμιμης παραμονής τους στη χώρα.