Ασφυκτικές χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης ο Σύλλογος Εργαζόμενων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης εξαιτίας της χρησιμοποίησης τους ως κέντρα εμβολιασμών.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των Κ.Υ. Ηρακλείου, την ΠΟΕ-ΠΦΥ και τον Υπεύθυνο Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κ.Υ. Ηρακλείου, ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω των γραμμών εμβολιασμού που λειτουργούν και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους, όχι μόνο δε μπορούν πλέον να πάρουν τις άδειές τους αλλά δε μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό, καθώς με την έναρξη των νέων εμβολιαστικών γραμμών καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επτά ημέρες την εβδομάδα, λόγω των αυξημένων αναγκών στα εμβολιαστικά κέντρα στο τμήμα Covid αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καλυφθούν οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές ανάγκες σε προσωπικό, αλλά και να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην 5νθήμερη εργασία και το προσωπικό να λαμβάνει τα προβλεπόμενα ρεπό του.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ως εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από την αρχή της πανδημίας αλλά και το ξεκίνημα της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, θέσαμε εαυτούς στις ανάγκες της κοινωνίας και της υπηρεσίας μας, όπως κάνουμε πάντα με ήθος, αυτοθυσία και ζήλο, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο στην μάχη που είχαμε μπροστά μας. Σε αυτήν την μάχη όμως θα πρέπει να διασφαλίζονται η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων των Κέντρων Υγείας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που με αγώνες έχουν κατακτηθεί όπως είναι το 8ωρο και η 5νθήμερη εργασία.

Εδώ και 3 μήνες στο Κ.Υ. Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων με 4 εμβολιαστικές γραμμές ανά βάρδια, που στην πορεία έγιναν 6 και αναμένεται να αυξηθούν σε 12, σε δύο βάρδιες και 6ήμερη λειτουργία. Το προσωπικό που ανήκει στην δύναμη του Κ.Υ. Ηρακλείου καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται και στο παράρτημα της Αλικαρνασσού με 4 εμβολιαστικές γραμμές ανά βάρδια, αλλά και στις 6 εμβολιαστικές γραμμές ανά βάρδια που ξεκινούν την λειτουργία τους εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης την Τετάρτη 05/5/2021 και σε 7ήμερη πλέον βάση με την συνολική προσέλευση να ξεπερνάει τα 1000 ραντεβού ημερησίως.

Με την έναρξη των νέων εμβολιαστικών γραμμών καλούνται οι εργαζόμενοι και δη το νοσηλευτικό προσωπικό, να προσφέρει τις υπηρεσίες του 7 ημέρες την εβδομάδα λόγω αυξημένων αναγκών στα εμβολιαστικά κέντρα στο τμήμα Covid αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα, χωρίς να μπορεί να λαμβάνει τα προβλεπόμενα από τον νόμο ρεπό, σε μία περίοδο μάλιστα όπου τους τελευταίους 6 μήνες δεν μπορούν να λάβουν ούτε την κανονική τους άδεια λόγω αναστολής τους μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Παρά το γεγονός και αναγνωρίζοντας ότι η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης έχει προβεί όλους τους τελευταίους μήνες σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων, ως επί το πλείστον με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι απαιτήσεις αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να μην επαρκεί να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της υπηρεσίας, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει προβλευθεί νωρίτερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα λόγω υποστελέχωσης στην εύρυθμη λειτουργία τμημάτων.

Στις διαχρονικές μας διεκδικήσεις για δημιουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού και Οργανογράμματος στην ΠΦΥ, ένταξη όλων των εργαζομένων στην Υγεία στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελλαστικές σχέσεις εργασίας που καλύπτουν άμεσες και πάγιες ανάγκες, θέσπιση θέσεων προϊστάμενων υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, έρχεται να προστεθεί και το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στην 5νθήμερη εργασία.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην άρση της απόφασης περί αναστολής κανονικών αδειών ώστε να αρχίσει η σταδιακή χορήγησή τους χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Υγείας. Αναμένουμε τις ενέργειες της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ που οφείλει να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές ανάγκες, αλλά και να δωθεί άμεσα λύση ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην 5νθήμερη εργασία και το προσωπικό να λαμβάνει τα προβλεπόμενα ρεπό του. Εμείς από την μεριά μας, γνωρίζοντας πιο είναι το καθήκον μας, διασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία τις υπηρεσίες μας με την ίδια αυταπάρνηση όπως κάνουμε μέχρι σήμερα».