Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, είναι χωρίς νερό εδώ και τρεις ημέρες και «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο». Αρκετές ανθρωπιστικές ομάδες δήλωσαν στο Associated Press ότι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το νοσοκομείο την Κυριακή.
Η τελευταία γεννήτρια έμεινε από καύσιμα το Σάββατο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία νεογνά και άλλοι τέσσερις ασθενείς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα και επικαλείται ο Guardian. Τα δεκάδες πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια, δήλωσε μια ανθρωπιστική οργάνωση.
Ο Δρ Abu Saada, που εργάζεται στο νοσοκομείο, αναφέρει πως μια γεννήτρια καίει συνήθως 24.000 λίτρα καυσίμου την ημέρα για να λειτουργήσει τις γεννήτριές της. Ακόμη και με μία μόνο γεννήτρια σε λειτουργία, το νοσοκομείο εξακολουθεί να απαιτεί 9.000 έως 10.000 λίτρα, λέει.
Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε μια ενημέρωση στα μέσα ενημέρωσης που έθιξε την κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Shifa και τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή.
Παρέμβαση μέσω κοινωνικών δικτύων έκαναν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλώντας σε άμεση παύση πυρός στην περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Στο μήνυμά τους αναφέρουν «υπάρχουν νεκροί στους δρόμους, βλέπουμε ανθρώπους να πυροβολούνται, βλέπουμε τραυματισμένους και τους ακούμε να ουρλιάζουν για βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι πολύ επικίνδυνο να βγούμε έξω. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στα νοσοκομεία για να προστατευθούν οι εγκαταστάσεις, οι ασθενείς και το προσωπικό και να επιτραπεί σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο. Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται. Οι επιθέσεις στα νοσοκομεία είναι επιθέσεις κατά της ανθρωπότητας».
Η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας επιδεινώνεται λεπτό με λεπτό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από το ισραηλινό σφυροκόπημα που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο Αλ Σίφα.
Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Σαρσούρ, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 70 πτώματα που πρέπει να θαφτούν και για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν σκουπίδια σε κάθε γωνία των εγκαταστάσεων. Πριν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το νοσοκομείο υπήρχε ένα αποτεφρωτήριο όπου έκαιγαν τα σκουπίδια. Η μυρωδιά είναι απερίγραπτη. Τα ισραηλινά τανκ βρίσκονται 200 μέτρα βορειότερα του νοσοκομείου και το σφυροκόπημα ανελέητο».
Ισραηλινός στρατός: «Η Χαμάς εμποδίζει το προσωπικό να πάρει τα καύσιμα»
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ «άνοιξε καθορισμένες διαδρομές» από νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα προς τα νότια και συνομιλούσε με αξιωματούχους του Αλ Σίφαγια να προσφέρει «βοήθεια για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και των τραυματιών».
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να βοηθήσει» να μεταφερθούν τα δεκάδες μωρά που φροντίζονται στο σημείο σε άλλο νοσοκομείο.
Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι ο Ισραηλινός Στρατός άφησε 300 λίτρα καυσίμωμ κοντά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ότι η Χαμάς «απέτρεπε και ασκούσε πίεση στο νοσοκομείο» να μην τα μαζέψει.
Διαψεύδει ο διοικητής του νοσοκομείου
Μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη οι εγκλωβισμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να δηλώνει, νωρίτερα, ότι το Τελ Αβίβ πρόσφερε καύσιμα προς το νοσοκομείο, αλλά το αρνήθηκαν.
Ο διοικητής του Αλ Σίφα διέψευσε κατηγορηματικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν τους προσέφερε ποτέ καύσιμα, ούτε τα αρνήθηκαν.
«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα για να λειτουργήσει το νοσοκομείο και το Ισραήλ μιλάει για να μας δώσει μόνο 300 λίτρα» σχολίασε με νόημα.
Σφαγή με 12.000 θύματα
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων από το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ, τουλάχιστον 11.180 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου.
Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, από την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ.