Ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάμπρος Καραγεώργος, χτύπησε καμπανάκι για την κατάσταση που βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ΕΣΥ βρίσκεται στην «εντατικήα», από τη στιγμή που η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. «Η κυβέρνηση επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για τον αγαπημένο της ιδιωτικό τομέα πρώτον, και δεύτερον, ότι αν δεν έχεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πράγμα μέσω του ιδιωτικού τομέα και αποδεικνύεται σήμερα περίτρανα. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

Η κατάσταση χθες στην εφημερία ήταν πάρα πολύ άσχημη, ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Συνολικά εισήχθησαν στις κλινικές Covid 25 περιστατικά, και ένα περιστατικό αφορά μάλιστα το προσωπικό.  Διασωληνώθηκε απευθείας και μπήκε στη ΜΕΘ. Δηλαδή συνολικά 26 περιστατικά. Θέλω όμως να πω, ότι η μετατροπή του νοσοκομείου μας σε νοσοκομείο Covid, δημιουργεί προβλήματα κυριολεκτικά πρωτόγνωρα, που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τα αναγνώσουμε. Χαρακτηριστικά, χθες στη γενική εφημερία, μπήκε μόλις ένα περιστατικό στην καρδιολογική κλινική και στην προηγούμενη δυο, ενώ θα έπρεπε κατά μέσο όρο να μπαίνουν 7-8 περιστατικά σε κάθε εφημερία. 

Δεν σημαίνει αυτό ότι σταμάτησαν να υπάρχουν καρδιολογικά περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος παραμένει στο σπίτι του από το φόβο του, και υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζει ακόμη και εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα, χωρίς να καταφεύγει στα νοσοκομεία. Θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα, και είναι απολύτως δεδομένο και θα τους μετρήσουμε στην πορεία της διαδικασίας. Αυτό είναι μια εγκληματική εξέλιξη από τη μετατροπή του νοσοκομείου κυριολεκτικά σε νοσοκομείο Covid. Η πόλη μας και η περιοχή μας με 1.300.000 πληθυσμό στο κέντρο της διαθέτει μόλις δυο νοσοκομεία και 900 κλίνες, και είναι απαράδεκτο όλο το νοσοκομείο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, την ώρα που υπήρχε δυνατότητα να γίνουν επιτάξεις του ιδιωτικού τομέα, 2.500 κλίνες.

Δυστυχώς είμαστε η περιοχή πείραμα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της χώρας. 2.500 κλίνες διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας, δεν ξέρω πόσες αυτή τη στιγμή διαθέτει το στρατιωτικό νοσοκομείο γιατί δεν έχουμε πληροφόρηση, και περίπου 150 κλίνες έτοιμες, με δυνατότητα παροχής οξυγόνου και με δυνατότητα 8 κλινών ΜΑΦ υπάρχουν στην «Αρωγή» (ιδιωτική κλινική), η οποία κατά την άποψη μας θα έπρεπε να έχει επιταχθεί, και εδώ και καιρό να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, η μεταφορά γιατρών, νοσηλευτών κ.ο.κ. και ό,τι χρειάζεται προκειμένου να βοηθούμε στην πανδημία. 

Και θέλω να πω και το εξής, που είναι χαρακτηριστικό. Γνωρίζετε ότι χθες στη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να επιτάξει 200 κλίνες με πλήρη διαφωνία και δηλώσεις περί αδυναμίας, ανημπόριας και χαμηλών δυνατοτήτων, γνωστικών δυνατοτήτων των ιδιωτικών κλινικών να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό εξ’ αυτού ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για τον αγαπημένο της ιδιωτικό τομέα πρώτον, και δεύτερον, ότι αν δεν έχεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πράγμα μέσω του ιδιωτικού τομέα και αποδεικνύεται σήμερα περίτρανα. 

Επίσης θέλω να τονίσω το εξής. Χθες ανακοινώθηκε από τον υπουργό υγείας ότι επιλέχθηκε η περίπτωση αυτή της επίταξης, για να προστατευτούν τα νοσοκομεία που εφημερεύουν και να μην μεταδίδεται η νόσος μεταξύ των υγιών ασθενών και των ασθενών με τον Covid μέσα στα νοσοκομεία. Αυτό δεν ισχύει για το δικό μας νοσοκομείο; Ισχύει ότι προστατεύουμε τις εφημερίες της Θεσσαλονίκης αλλά όχι της Λάρισας; Ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά δεν υπάρχει τέτοιος αντίστοιχος κίνδυνος στα νοσοκομεία της Λάρισας, που μάλιστα το συγκεκριμένο κτίριο αποτελείται από 7 κομμάτια και δεν υπάρχουν καθαροί και μη καθαροί διάδρομοι μέσα στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε; Και γίνεται αυτή τη στιγμή ένα μπάχαλο στο οποίο κινδυνεύουμε να ανακατεύονται υγιή περιστατικά με άλλα; 

Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλο το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid εκτός από την ογκολογική, προς το παρόν την παιδιατρική και για 1-2 μέρες μέχρι να αδειάσει, την καρδιολογική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι καρδιολογική κλινική. Έχουν μεταφερθεί περιστατικά με αποτέλεσμα να είναι καρδιο-ορθοπεδοχειρουργικο-παθολογική κλινική. Ακριβώς αυτό το πράγμα ζούμε στην καρδιολογική κλινική όπου δυστυχώς μεταξύ άλλων, έχουν σωρευτεί γιατροί από όλες αυτές τις ειδικότητες, και δεν μπορούμε φυσικά να κρατήσουμε ούτε αποστάσεις, ούτε χώρους να κινηθούμε μεταξύ μας, και βέβαια, είμαστε σε κίνδυνο να αρρωστήσουμε μεταξύ μας. 

Υπάρχουν ακόμη κρεβάτια ελεύθερα, μετά το άνοιγμα τόσων πολλών κρεβατιών, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ, περίπου 120 άτομα -να επισημάνω ότι δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο. Διασωληνωμένοι είναι πάνω από 20, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό. Αυτός ο αριθμός μάλιστα αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, γιατί έχουμε δυστυχώς και θανάτους, έχουμε κάποια λίγα εξιτήρια, και έχουμε και καινούριες εισαγωγές οι οποίες πιθανότατα να είναι αύριο, σήμερα, μεθαύριο; Πιθανότατα θα έχουμε μεταφορές και από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μέχρι να εξαντληθεί το άπαν».