«Η χώρα μας την φετινή αντιπυρική περίοδο και ιδίως τις τελευταίες 15 ημέρες βιώνει πρωτόγνωρες σε ένταση και σφοδρότητα πυρκαγιές, όπως και σε άλλες βεβαίως μεσογειακές χώρες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το πυροσβεστικό προσωπικό από τις 17.07.2023 έχει τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής και η υπηρεσία όλων πραγματοποιείται ανά 24 ώρες βάρδιες (1-1) μέχρι νεότερης διαταγής ενώ από 18.7.2023 έχουν ανακληθεί οι άδειες για το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού» αναφέρουν σε δελτίο Τύπου οι πυροσβεστες και συνεχίζουν:

«Όλες αυτές τις ημέρες που μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, σύσσωμο το πυροσβεστικό προσωπικό και αυτό αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες, έδινε καθημερινά τον υπέρ πάντων αγώνα πολεμώντας την πύρινη λαίλαπα. Εργάστηκε αδιάκοπα και αγόγγυστα νυχθημερόν, προσφέροντας τα μέγιστα αδιαφορώντας για τους μεγάλους κινδύνους που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 80 συνάδελφοί μας να μεταφερθούν σε διάφορα νοσοκομεία με θερμοπληξίες και αναπνευστικά κυρίως προβλήματα.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο τόσα χρόνια διατυμπανίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: Άμεση ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού και ανανέωσή του, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει πλέον τα 48 έτη! Προσλήψεις πυροσβεστών σήμερα πριν φτάσουμε στην πλήρη διάλυση του Π.Σ.!

Δυστυχώς οι πολυήμερες μάχες με τις φλόγες, μας έχουν φτάσει πέρα και από τα ανθρώπινα όρια. Επειδή οι καιρικές συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί πλέον και χαρακτηρίζονται ως φυσιολογικές για την εποχή, ζητάμε την επιστροφή στην κανονικότητα, που σημαίνει άρση της ανάκλησης των αδειών του προσωπικού και λήξη της γενικής επιφυλακής που έχει κηρυχθεί για όλη τη χώρα.

Είμαστε και εμείς άνθρωποι και όχι μηχανές, με οικογένειες που μας περιμένουν, αλλά πάνω από όλα είμαστε επαγγελματίες που για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε χρειαζόμαστε ξεκούραση και καθαρό μυαλό!»