Κραυγή απελπισίας από τους σεισμόπληκτους στην Ελασσόνα – Δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό
Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, τα μέτρα ανακούφισης δεν έγιναν πράξη με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα.
Όπως καταγγέλλουν στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το larissanet ακόμη και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ούτε για να πιουν, ούτε για να μαγειρέψουν αφού η μεταφορά του δεν γίνεται από σωλήνες ύδρευσης αλλά άρδρευσης. Τα κοντέινερς στα οποία διαμένουν μετά τον καταστροφικό σεισμό ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξοπλιστεί πλήρως καθώς δεν έχουν κουζίνες και θερμαντικά σώματα. Ορισμένα, μάλιστα, δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά με αποτέλεσμα να γέρνουν.
Όπως καταγγέλλουν, επίσης, δεν έχει δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε όλους τους κατοίκους. Οι σεισμόπληκτοι του Μεσοχωρίου συγκρότησαν Επιτροπή και σε πρώτη φάση θα παραδώσουν τα αιτήματά τους την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στον δήμαρχο Ελασσόνας.
Αναλυτικά τα αιτήματα των σεισμόπληκτων
1) Άμεση κατεδάφιση των κόκκινων κτισμάτων και μεταφορά των μπάζων με έξοδα του κράτους και χωρίς καμία
επιβάρυνση των σεισμόπληκτων.
2) Καμία χρέωση των σεισμόπληκτων κατοίκων για τη μεταφορά των ρολογιών της ΔΕΗ.
3) Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη και από τις πάγιες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, νερού.
4) Κατασκευή σκεπάστρων στη δομή για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.
5) Επιδιορθώσεις – σωστή τοποθέτηση των οικίσκων που γέρνουν.
6) Πλήρης εξοπλισμός των οικίσκων με οικοσκευές καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με θερμαντικά σώματα, κουζίνες και πλυντήρια.
7) Ξεχωριστό κοντέινερ με πλυντήρια και στεγνωτήρια στη δομή. Τα στεγνωτήρια κρίνονται απαραίτητα γιατί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στα κοντέινερ είναι δύσκολο και δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες λόγω της υγρασίας.
8) Καθαρό, πόσιμο και ποιοτικό νερό στους οικίσκους της δομής καθώς το νερό που έχουμε ούτε το πίνουμε, ούτε για μαγείρεμα το χρησιμοποιούμε γιατί η μεταφορά του από τον αγωγό ύδρευσης γίνεται με σωλήνες άρδευσης.
9) Να συνδεθούν και να τοποθετηθούν εξωτερικές βρύσες στη δομή.
10) Εγκατάσταση φωτισμού στο δρόμο που συνδέει τη δομή με το χωριό καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος για τους πεζούς.
11) Περιμετρικός καθαρισμός της δομής(κυρίως από τα αγριόχορτα).
12) Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννι- η υπάρχουσα λύση είναι καρμανιόλα.
13) Να δοθούν τα επιδόματα των 600 ευρώ και αυτό για τις μικροεπισκευές και την αποζημίωση των οικοσκευών σε όλους τους κατοίκους του χωριού μας που τα έχουν αιτηθεί.
Σχετικό ρεπορτάζ στο TPP είχε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα. Κανείς δε μπορεί να πει με ακρίβεια που ήταν το επίκεντρο. Στον οικισμό Δαμασούλι, 16 από τα 19 σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα. Το χωριό Δαμάσι, έμελλε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Πέτρινα κατά κύριο λόγο σπίτια, χτισμένα μια άλλη εποχή αλλά και καταστήματα όπως και υποδομές κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Πολλοί άνθρωποι στο χωριό των 1.500 κατοίκων έχασαν τα σπίτια τους, μαζί με όσα υπάρχοντα είχαν μέσα. Όνειρα και μνήμες κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους, σε λίγα δευτερόλεπτα καταπλακώθηκαν κάτω από τα συντρίμμια.
Οι φωτογραφίες που παρατίθενται στο σχετικό ρεπορτάζ, είναι μερικά μόνο δείγματα που μπορεί να αντικρίσει κανείς από την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. Πίσω από κάθε γκρεμισμένο λιθάρι, πίσω από κάθε πεσμένο τοίχο και πόρτα, κρύβονται δεκάδες ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ο ανθρώπινος πόνος και αγωνία.