«Οι πρόεδροι δεν συναντώνται απλώς για τη συνάντηση· δεν μπορούν να χάνουν τον χρόνο τους. Για αυτό ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο, να προετοιμάσουν τη διαδικασία. Είναι μια σύνθετη υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην κρατική τηλεόραση Vesti.

Αναφερόμενος στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς Lukoil και Rosneft, ο Πεσκόφ τις χαρακτήρισε «εχθρικό βήμα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιδιώκει τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Παρά τις διαφορές και τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, εμείς παραμένουμε προσανατολισμένοι στα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτά υπαγορεύουν τη δημιουργία καλών σχέσεων με όλες τις χώρες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αναγνώρισε ότι οι τελευταίες αμερικανικές ενέργειες έχουν πλήξει τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Μόσχας–Ουάσιγκτον, ωστόσο τόνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων εμπλακούν σε ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Πηγές: ΑΠΕ–ΜΠΕ, Reuters