Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία και εν συνεχεία τη Βρετανία και τη Γαλλία

«Ο αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός, όμως εμείς διεξάγουμε εκτάκτως έρευνα με επίκεντρο τη διανομή αυτών των αυγών στη Βρετανία» παραδέχθηκε σήμερα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.

«Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας», παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άνα-Κάισα Ίτκονεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία προειδοποίησαν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ενδεχομένως να έχουν εξάγει και σε αυτές τα μολυσμένα αβγά. «Πλέον, εξαρτάται από τις σουηδικές, ελβετικές και γαλλικές αρχές να ελέγξουν το ζήτημα, καθώς όλα αυτά τα αβγά μπορούν να εντοπιστούν» είπε η Ίτκονεν.

Η Ολλανδία προειδοποίησε τη Σουηδία ότι έστειλε παρτίδες αβγών στις 4 Αυγούστου. Ανάλογη προειδοποίηση για αποστολή αντίστοιχων μερίδων έστειλε και προς την Ελβετία στις 6 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, η Γερμανία προειδοποίησε στις 5 Αυγούστου ότι εξήγαγε μολυσμένα αβγά σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Κάτω Σαξονία (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσαν ήδη ότι θα διεκδικήσουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αμέσως μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι.

Ποινικές έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία όπως και στο Βέλγιο. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται επίσης η προμηθεύτρια βελγική εταιρεία Poultry-Vision, που απέκτησε μεγάλες ποσότητες φιπρονίλ στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Στην Κάτω Σαξονία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των «υπευθύνων» πολλών ορνιθοτροφείων «στα οποία τα αυγά υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκαν θετικά στο fipronil» για παραβίαση του νόμου περί τροφίμων.

Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.