Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που πρέπει να καλυφθούν ενώ αναζητείται η φόρμουλα μέσω της οποίας τα κόμματα που μετέχουν στη Κυβέρνηση θα δεσμευτούν για τα νέα μέτρα.
Η κοινή στάση των Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη θεωρείται από τους εταίρους ως όρος απαρέγκλιτος όχι μόνο για την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και για την ικανοποιητική ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής επισήμανε την Τετάρτη ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανεική σύμβαση και την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται σε οριακή στιγμή, έχουν γίνει πού σημαντικά βήματα και το επόμενο θα είναι η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, καθώς η χώρα θα ξεφύγει από τη μέγγενη του χρέους και θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης».
Σημείωσε παράλληλα, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και με τους τραπεζίτες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση των τριών αρχηγών.
«Δύσκολες αποφάσεις»
Το ζήτημα των μειώσεων στους μισθούς, οι επικουρικές συντάξεις και η συζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ειδικότερα για το ζήτημα των μισθών, μιλώντας στον τ/σ Mega, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο -όπως είπε- «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».
«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες
«Το μνημόνιο μας ενώνει»
Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για θέματα, όπως οι μισθοί, οι επικουρικές, το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και θα πρέπει να βρουν σημεία σύγκλισης.
Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιες είναι οι αντοχές των κομμάτων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπλευση οι εκλογές θα αποτελέσουν αναπόφευκτη λύση. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως προκαλεί ισχυρή ανησυχία.
Οι τραπεζίτες θα κρατήσουν τις τράπεζές τους με λεφτά των φορολογούμενων
Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης δύο φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο τους στην κοινή γνώμη καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Το ζήτημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος δεν θα είναι τόσο η επιβολή σκληρής φορολογίας όσο οι ποινές για τους φοροφυγάδες και τους λοιπούς παραβάτες της νέας νομοθεσίας.