«Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ» τονίζουν σε μακροσκελή τους ανακοίνωση.

«Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα» σημειώνουν.

Όπως αναφέρουν την Παρασκευή 30/12/2022 το απόγευμα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για την «λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και την διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που κρίνονται επιβεβλημένες από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου». «Με δεδομένη την επιμονή άρνησης του ασθενούς να δεχθεί ιατρική βοήθεια, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με περιοριστικά μέτρα της κίνησης του ασθενή, δηλαδή σωματική καθήλωση» επισημαίνουν και τονίζουν ότι ως γιατροί δεσμεύονται από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης εάν ο ασθενής έχει ικανότητα για συναίνεση.

«Δε δεχόμαστε να γίνουμε οι γιατροί ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου» τονίζουν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους δικηγόρους του Θ. Χατζηαγγέλου. Οι συγγενείς ενημερώθηκαν ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών
«Την Παρασκευή 30/12/2022 το απόγευμα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για την “λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και την διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που κρίνονται επιβεβλημένες από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου”.

Με δεδομένη την επιμονή άρνησης του ασθενούς να δεχθεί ιατρική βοήθεια, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με περιοριστικά μέτρα της κίνησης του ασθενή, δηλαδή σωματική καθήλωση.

Το μοναδικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα για την ακούσια περίθαλψη και καθήλωση ασθενούς είναι για ψυχιατρικούς ασθενείς και τα κριτήρια και προϋποθέσεις είναι αυστηρά και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT).

Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης εάν ο ασθενής έχει ικανότητα για συναίνεση.

Ως γιατροί θλιβόμαστε να βλέπουμε έναν νέο άνθρωπο να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς να μπορούμε να τον βοηθήσουμε, αλλά σεβόμαστε την προσωπική του επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο θλιβόμαστε όταν ένας ασθενής με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου προσέρχεται στο ΤΕΠ αλλά αρνείται νοσηλείας, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο γι ατη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του.

Θλιβόμαστε όταν ασθενής με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ αρνείται να υποβληθεί σε ενδοφλέβια θρομβόλυση, γιατί ξέρουμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του

Θλιβόμαστε όταν ασθενής μάρτυρας του Ιεχωβά προσέρχεται στο ΤΕΠ με αιματοκρίτη 15 αλλά αρνείται μετάγγισης, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του.

Έχουμε άπειρα παραδείγματα που θλιβόμαστε με τις επιλογές των ασθενών μας, αλλά πάντα σεβόμαστε τις επιλογές τους και ως Επιστήμονες αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε με ακρίβεια και λεπτομέρεια έναν ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του, αλλά πάντα σεβόμαστε αυτό που ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει για την υγεία του, εφόσον έχει την ικανότητα να αποφασίσει μόνος του.

Δε δεχόμαστε να γίνουμε οι γιατροί ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους επαναφέρουμε σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ από 28 Ιουλίου 2022 για απεργό πείνας, αλλάζοντας μόνο τα στοιχεία του ασθενή:

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Αθ.Χ., που η υγεία του έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο λόγω πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, του κράτους και των κυβερνήσεων.

Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου Αθ.Χ. για μετακίνησή του στις Φυλακές Κορυδαλλού».