Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα “ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα”».

Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο, 4 Δεκεμβρίου 2019 (στις 14:30 ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Πέτσας, θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ σημείωσε ότι «και όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, “θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά -και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες”. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση».

Τόνισε δε, πως «σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας». Και, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας».

Επίσης, ανέφερε πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Θετικές εξελίξεις στην τέταρτη αξιολόγηση αναμένει η κυβέρνηση

Τη θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup,  όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη θέσει το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών, με στόχο να αξιοποιηθούν ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, γεγονός που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις σημείωσε παραπέμποντας στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον μήνα Νοέμβριο στις 107 μονάδες, με την ανοδική τάση να προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Παρατήρησε επίσης πως η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συμβαίνει σε μια περίοδο που οι προσδοκίες στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, κάμψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ η χώρα δανείζεται – όπως σημείωσε –  με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει πλέον στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης», ενώ «συμβάλλουν, επίσης, στην επιδίωξή μας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5. Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».
  • Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ.
  • Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών.
  • Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.
  • Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) γεγονός που – όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας – θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.