Σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, πληθώρα στοιχείων καταδεικνύουν ότι η λιτότητα σε εποχή ύφεσης είναι «αυτοαναιρούμενη ακόμα και με αμιγώς οικονομικούς όρους», καθώς η μείωση κρατικών εσόδων, σε συνδυασμό με την κακή προοπτική, μειώνουν την αυτοπεποίθηση της αγοράς, καθιστώντας το χρέος λιγότερο βιώσιμο.

«Αυτές τις μέρες», συνεχίζει ο Κρούγκμαν, «υφέσεις που έχουν προκληθεί από τη λιτότητα είναι πανταχού φανερές στην περιφέρεια της Ευρώπης. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι η χειρότερη, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 20% την ώρα που δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υγείας, καταρρέουν. Η Ιρλανδία, που έκανε ότι της ζητήθηκε από τους θιασώτες της λιτότητας, είναι επίσης σε άθλια κατάσταση με την ανεργία κοντά στο 15% και το πραγματικό ΑΕΠ κάτω από διψήφιο αριθμό. Η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση». 

Η μοναδική λύση για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους παθόντες, εξηγεί ο Κρούγκμαν, είναι η Γερμανία και η ΕΚΤ να «απαιτήσουν λιγότερη λιτότητα και να κάνουν περισσότερα» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εναλλακτικά, ελέω κοινού νομίσματος, η έσχατη λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα είναι το «ακραίο βήμα» της εξόδου από το ευρώ.

Ολόκληρο το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν εδώ