Υπενθυμίζεται ακόμη πως, από την 21η Σεπτεμβρίου, την εποπτεία των Τραπεζών ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μετά από απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να του μεταφέρει τις αρμοδιότητες που μέχρι πρότεινος κατείχε ο αντιπρόεδος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.
«Ξαφνική αδιαθεσία» για τις τράπεζες
Σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την Τράπεζα Πειραιώς να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού η μετοχή της έχασε κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο της αξίας της. Η εξέλιξη θεωρήθηκε «αδικαιολόγητη» από την ελληνική αγορά, παρότι μόλις πριν λίγες ημέρες οι τράπεζες παρουσίασαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα πλάνα τους με τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019-2021.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Απώλειες της τάξης του 20,73% κατέγραψε την Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς, που μέσα στην ημέρα έφτασαν ακόμα και στο 30%. Παράλληλα, μεγάλες απώλειες κατέγραψε η Eurobank (14,69%), η Εθνική Τράπεζα έχασε 5,49% και η Alpha Bank αντίστοιχες της τάξης 3,28%. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και της τάξης του 3,14%, περιορίζοντάς τες στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο 2,1, στις 666,84 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, έκθεση της Goldman Sachs εξέφραζε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη». Μάλιστα, στην έκθεση σχολιάζει τους στόχους των ελληνικών τραπεζών για την επίτευξη της μείωσης των κόκκινων δανείων ως εξαιρετικά φιλόδοξους, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα «ανοίγματα» θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι τέσσερις συστημικές παρουσίασαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα πλάνα τους με τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019-2021. Στους σχεδιασμούς που καταθέτουν, σύμφωνα με το οικονομικό Euro2day, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε 20% έως το τέλος του 2021, από 47% που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η μείωση αναμένεται να προέλθει 20% από ρυθμίσεις και πληρωμές δανείων, κατά 35% από πλειστηριασμούς και κατά 45% μέσο όρο από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων και μη δανείων.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Goldman Sachs, ξέσπασε κύμα ξεπουλήματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ανώνυμες εκτιμήσεις «ανθρώπων της αγοράς» στον οικονομικό Τύπο να χαρακτηρίζουν την εξέλιξη «αδικαιολόγητη», ενώ μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, στον οικονομικό capital.g δόθηκε η εξήγηση πως οι «πιέσεις» που υφίστανται οι τράπεζες οφείλονται στο ότι «κυριαρχούν στην αγορά κερδοσκόποι και “σορτάκηδες” (σ.σ. όσοι «στοιχηματίζουν» σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις)».
Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλη Γκλεζάκο, στο ρ/σ News 247, «οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση που τα φέρνουν δύσκολα πέρα», συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια παραμένει υπαρκτό για τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι «μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους είναι αναβαλλόμενος χώρος». Ακόμη, αναφέρει πως «η αβεβαιότητα για την κερδοφορία των τραπεζών μεταφράζεται σε ανησυχία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα «κοκτέιλ εκρηκτικό».
Σημειώνεται πως οι μεγάλες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, είχαν ως αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν οι μετοχές αρκετών άλλων εισηγμένων εταιρειών, με προεξέχουσα της ΔΕΗ που έχασε 6,67%. Ακόμη, απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, του ΑΔΜΗΕ, της Βιοχάλκο, της Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Λάμδα, Motor Oil και ΟΛΠ.
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού