Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η ταμιακή στενότητα η οποία αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον και ειδικά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έχει τη βάση της στο ότι οι πολιτικές ακροβασίες Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου με την προκήρυξη δημοψηφίσματος οδήγησαν στην απώλεια χρονικά μιας δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης η οποία δεν αναπληρώθηκε.

Την ίδια ώρα, έπρεπε μόνο για το Δεκέμβριο να καλυφθούν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7 δισ. είναι τοκοχρεολύσια παλιών και νέων ομολόγων. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό τα 3 δισ. ευρώ χρεολύσια μακροπρόθεσμων ομολόγων, άλλα 3 δισ. ευρώ είναι τα έντοκα γραμμάτια και άλλο 1 δισ. οι τόκοι που απομένουν για να κλείσει ο χρόνος.

Η έκτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου θα έπρεπε να έχει μπει στα δημόσια ταμεία το αργότερο μέχρι και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μετά θα ακολουθούσε νέα αξιολόγηση του μνημονίου που θα γινόταν μέσα στο Δεκέμβριο και ο μηχανισμός στήριξης θα έπρεπε να καταβάλει στις αρχές Ιανουαρίου άλλα 5 δισ. από τον πρώτο μηχανισμό στήριξης.

Μόνη λύση, τα λεφτά του ΕΤΧΣ

Η μόνη σκέψη των υπευθύνων για να καλυφθεί η τρύπα αυτή είναι η χρήση των αποθεματικών ύψους 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένοντας σε περίπου 60 ημέρες από σήμερα της εισροή των 89 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης. Η δυνατότητα της ανάλωσης χρημάτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπήρχε και από πριν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε αφού υπήρξε μια σταθεροποίηση της κατάστασης με την είσπραξη της 6ης δόσης του δανείου. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακριβή ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης.

Για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται και ένα σχέδιο διαχείρισης των δημοσίων εσόδων τα οποία θα μπαίνουν στα δημόσια ταμεία από τη φορολογία εισοδήματος αλλά και των «πακέτο» των νέων μέτρων του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικότερα:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2114200