Επιπλέον, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ευρωζώνη για λήψη έκτακτων μέτρων φέτος, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα», είπε η ίδια πηγή, αναγνωρίζοντας πως «δύσκολα θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ». Αυτήν τη στιγμή έχουν βρεθεί μέτρα 8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει σήμερα προσχέδιο μέτρων, το οποίο θα εξεταστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Η ΕΚΤ εξετάζει μετάθεση της πληρωμής του ελληνικού ομολόγου

 

Στην σιωπηρή μετάθεση της πληρωμής του ελληνικού ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου, προσανατολίζεται η ΕΚΤ, καθώς η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης δεν αναμένεται να εκταμιευθεί εγκαίρως και οι πολιτικές διεργασίες για τη λήψη δανείου – γέφυρας (bridge loan) για να καλυφθούν οι πληρωμές ομολόγων δεν έχουν τελεσφορήσει. Πάντως, εάν η ΕΚΤ δεν κάνει άμεσα απαιτητή την πληρωμή τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την Αθήνα. 
 
«Οι δανειστές έχουν μεν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει μια λύση για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος βοήθειας θα ληφθούν μόλις τον Σεπτέμβριο. Μια δυνατότητα θα ήταν να δεχτεί η ΕΚΤ καθυστέρηση στην αποπληρωμή του ομολόγου, που λήγει τον Αύγουστο» σχολιάζει σχετικά η γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland. 
 
«Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διασφάλιση δανείου που θα αποτελέσει γέφυρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας έως τον Σεπτέμβριο» ανέφερε την Τρίτη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
 
Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλούνταν ως πηγές δύο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή έκτακτης ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge financing) ήταν μία από μόλις τρεις επιλογές που είχε στη διάθεσή της η Αθήνα, ενώ οι δύο εναλλακτικές λύσεις θα ήταν η έκδοση εντόκων γραμματίων και η μετάθεση της εξόφλησης των ομολόγων κατά ένα μήνα από την πλευρά της ΕΚΤ.
 
Τα δύο επίμαχα ομόλογα δεν υπάχθηκαν στο PSI καθώς ανήκουν στον επίσημο τομέα της ενωμένης Ευρώπης και επομένως κατέχονται από προτιμώμενους πιστωτές.
 
FT Deutschland: «Aνίκανη πλέον για πληρωμές η Ελλάδα»
 
Η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει από τους ευρωδιασώστες ένα δάνειο-γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια για μεταρρυθμίσεις γράφουν οι γερμανικοί «Financial Times».
 
«Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν το Eurogroup συμφωνούσε να χρησιμοποιηθούν χρήματα που δεν έχουν ζητηθεί ακόμα και έχουν καταβληθεί από το EFSF στο ελληνικό ταμείο ενίσχυσης τραπεζών» συνεχίζει η εφημερίδα.
Οι δυσκολίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προέκυψαν επειδή τα δάνεια που έχουν υποσχεθεί η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να εκταμιευθούν, λόγω του ότι η τρόικα δεν μπόρεσε ακόμα να ελέγξει την εφαρμογή των όρων τους.
Ωστόσο, χωρίς βοήθεια από το EFSF και το ΔΝΤ, η χώρα αναφέρεται ότι θα είναι θεωρητικά ανίκανη για πληρωμές ήδη τον Αύγουστο. Χρόνια τώρα, η Ελλάδα δεν λαμβάνει πλέον χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, παρόλο που έχει μια απομείωση χρέους στο ιστορικό της.
 
Τέλη Αυγούστου πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ – στην ΕΚΤ και όχι σε ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν θέλει να αναβάλει την αποπληρωμή για αργότερα, αναφέρουν οι «FTD». Θα μπορούσε όμως να δεχτεί να εγγυηθεί τα χρήματα το EFSF. Ούτως ή άλλως, οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη έχουν ακόμα τις εγγυήσεις των 35 δισ. ευρώ, που τους έχει χορηγήσει για την Ελλάδα το EFSF.
 
«Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με τη βοήθεια του δανείου-γέφυρας θα μπορούσαν να αναβληθούν για λίγο και οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που ζητούν οι ευρωδιασώστες. Κατ' αυτόν τον τρόπο το δάνειο-γέφυρα θα απέτρεπε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στα αιτήματα των ευρωδιασωστών για ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι δανειστές έχουν μεν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει μια λύση για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος βοήθειας θα ληφθούν μόλις τον Σεπτέμβριο. Μια δυνατότητα θα ήταν να δεχτεί η ΕΚΤ καθυστέρηση στην αποπληρωμή του ομολόγου, που λήγει τον Αύγουστο».
 
Οι ευρωδιασώστες, έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή τους με την Ελλάδα. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις συντελούνται, κατά την άποψή τους, με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
 
Citigroup: Απίθανη η τροποποίηση του Μνημονίου – τον Ιανουάριο η έξοδος από το ευρώ
 
Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για τροποποίηση του Μνημονίου από την τρόικα, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, η οποία εκτιμά ωστόσο πως η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.
 
Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις της Citigroup, με τους αναλυτές του ιδρύματος τονίζουν ότι η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εκταμίευση των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του Αυγούστου, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που η Αθήνα λάβει τα χρήματα έως τα τέλη του καλοκαιριού ενδεχόμενη αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου.
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν αποχώρηση της χώρας μας από τη νομισματική ένωση τον Ιανουάριο του 2013, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η διεθνής τράπεζα έχει εκτιμήσει τις πιθανότητες ελληνικής εξόδου από το ευρώ μεταξύ 50 και 75%.
 
Σύμφωνα με τη Citigroup, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ προϋποθέτει μία ριζική αλλαγή της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και την επίδειξη ικανότητας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρωτίστως στις ιδιωτικοποιήσεις. Συνάμα, απαραίτητη κρίνεται η υλοποίηση μίας δεύτερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, η οποία όμως πρέπει να συνοδευτεί από τη συνέχιση της στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.