Το δεύτερο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών έφτασε στην Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου 2017, τέσσερις ημέρες μετά την οριστική άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία κρίνοντας πως «η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
 
Το Συμβούλιο Εφετών καλέστηκε αυτή τη φορά να εξετάσει τα αδικήματα απόπειρας δολοφονίας κατά του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, κατάργησης της τουρκικής κυβέρνησης και εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης, κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, λεηλασίας από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Η εισαγγελική λειτουργός κατά την διάρκεια του δικαστηρίου, τόνισε ότι «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η εισαγγελέας μάλιστα χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

«Οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους» είπε η Ρ. Σταθέα, η οποία επεσήμανε πως από την πρώτη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία ως προς τα ζητήματα περί δίκαιης δίκης, αλλά αντίθετα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου από τον κ. Ερντογάν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» είπε η εισαγγελέας και κατέληξε: «Εισηγούμαι να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι και οι οκτώ στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοσή τους καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα τους για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας, επικυρώνοντας την απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή. Ως προς το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην Υπηρεσία Ασύλου και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.