Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Ζίντλο ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι ιστορικής σημασίας και η χώρα της δικαιούται να το εγείρει. Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες. Το κυβερνών κόμμα της χώρας υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της πενταετούς κατοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος της ζημίας φτάνει δισ. δολάρια.
 
Παράλληλα, η ίδια επιμένει ότι οι αποζημιώσεις είναι ανοικτό θέμα ενώ ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι δήλωσε πρόσφατα ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι μια ευκαιρία να μάθει ο κόσμος την τραγική ιστορία του πολέμου στην Πολωνία. Η Γερμανία πάντως τονίζει ότι η Πολωνία έχει παραιτηθεί οριστικά από αποζημιώσεις από το 1953 και το θέμα γι' αυτή έχει κλείσει.
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφερόταν στην επαναφορά του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων από την πολωνική κυβέρνηση. Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά την επέλαση των Γερμανών στην Πολωνία «η επιλογή της χρονικής συγκυρίας δεν είναι τυχαία», σχολιαζόταν στο δημοσίευμα.