Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας αναφέρθηκαν στο ζήτημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών, επισημαίνοντας ότι οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, η ανάγκη επίσπευσης των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων αλλά και οι επιθέσεις που δέχονται συχνά γιατροί και προσωπικό, οι οποίες χρήζουν νομικής υποστήριξης.


Κονδύλι για εφημερίες και υπερωρίες

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη για την υγεία, τονίζοντας ότι αυξήθηκε το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 εκατ. στα 335 εκατ. ευρώ και εξασφαλίσθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί ως οικονομικό κίνητρο για μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 γιατρούς που υπηρετούν, ή θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές.

Ο Α. Ξανθός είπε επίσης ότι, επειδή προέρχεται από το ΕΣΥ, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο – τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο – και γι' αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της «συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων».

Ακόμη ενημέρωσε την Ομοσπονδία για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το νομοσχέδιο για τις προμήθειες που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο.