του Μηνά Κωνσταντίνου
Μετά από τέσσερα χρόνια, οι πρωταγωνιστές της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των πράξεών τους, αφού έχει προηγηθεί η παρουσίαση ενός τεράστιου όγκου ντοκουμέντων, εγγράφων και βίντεο, καθώς και οι δεκάδες μαρτυρίες για τα πεπραγμένα των μελών της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και μάρτυρα της δίκης, Δημήτρη Ψαρρά, ο όγκος των δεδομένων των δικογραφιών των 3 βασικών υποθέσεων (δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επίθεση στο ΠΑΜΕ και επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών) και των υπόλοιπων 60 που συνενώθηκαν ξεπερνά τα 3 terabytes. Όσος, δηλαδή, ο όγκος που καταλαμβάνουν 600.000 τραγούδια, 1.000.000 φωτογραφίες ή 1500 ώρες ταινιών. Σε πιο απλά μαθηματικά, όσες οι ώρες που δεν διέθεσε η πλειοψηφία των συστημικών μέσων ενημέρωσης για να ενημερώσει τους πολίτες για ένα ζήτημα τόσο υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος.
Όταν το 2015 η πολιτική αγωγή ζητούσε την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, τότε η έδρα αποδεχόταν τις αιτιάσεις της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, πως σε μια τέτοια περίπτωση υπονομεύεται η δίκαιη πορεία της δίκης. Μάλιστα, η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών έκανε -τότε- λόγο για «τραυματική εμπειρία» των κατηγορούμενων από τον τρόπο μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα καλύφθηκε η δίκη. Μία «υπονόμευση» που μπορεί να αποφεύχθηκε με την απόφαση της έδρας, δίνοντας όμως παράλληλα σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες αλλά και κομματικούς ταγούς το ελεύθερο να εκμεταλλευτούν την ελλειπή ενημέρωση που παρείχε η κεντρική σκηνή στη δίκη. Από τη Νέα Δημοκρατία έως και το ΚΚΕ. Πότε αναμασώντας τα επιχειρήματα του ναζιστικού μορφώματος για την «καρκινοβασία» και την «καθυστέρηση» της δίκης, και πότε πουλώντας όψιμο αντιφασισμό.
Από τον τρόπο που η πλειοψηφία των κυρίαρχων τηλεοπτικών, εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης κάλυψε την ίδια την είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, αλλά και παρακολουθώντας την στάση τους από την έναρξη της δίκης έως και σήμερα, ήταν προφανές πως η συστημική ενημέρωση δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να ρίξει ουσιαστικό βάρος στην αποκάλυψη των στοιχείων που αποτυπώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, την ώρα που διαπίστωνε «δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» σε θέματα όπως η δημοσίευση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας, όπως το Πρώτο Θέμα. Γι’ αυτό και ο ρόλος των πρωτοβουλιών του JailGolden Dawn, του Golden Dawn Watch, του Omniatv αλλά και μεμονωμένων δημοσιογράφων μιας φούχτας ΜΜΕ, με φιλότιμη και επίπονη προσπάθεια, έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και κρίσιμος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Πριν από έναν μήνα, στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε η εκπομπή του ERTreport, φέρνοντας στους τηλεοπτικούς δέκτες μία σειρά από κρίσιμες πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα και το χέρι του Ρουπακιά, όπως την έρευνα της Forensinc Architecture και τη στάση της αστυνομίας, σκηνές που μετά βίας είχαν προβολή από κάποια δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Μία εκπομπή από τις ελάχιστες που σήμερα περιποιούν τιμή στους αγώνες του καλοκαιριού του 2013, και που υπενθυμίζουν τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Με ουσιαστικά ρεπορτάζ για τον αρχηγικό ρόλο του Μιχαλολιάκου, για το ναζιστικό καταστατικό της οργάνωσης, για τη στρατιωτική οργάνωση των μελών της, για την ανοχή που απολάμβανε από το πολιτικό σύστημα, από την αστυνομία και από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Εάν τη χάσατε, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
Σήμερα η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης περνάει στην τελική φάση της, με τα στελέχη της να αναγκάζονται να καθίσουν στο σκαμνί για να απολογηθούν επί του κατηγορητηρίου, να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημόσια τηλεόραση να πιάσει το νήμα, έστω από εκεί, για να ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις, τα στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορούμενων, σε καθημερινή βάση, συστηματικά και με την δεοντολογία που έχει αποδείξει πως είναι σε θέση να επιδείξει. Να ξεφλουδίσουμε το κρεμμύδι, αλλά όχι κρυφά, όχι με άλλο πέπλο σιωπής.
Εκείνο που έχει ειπωθεί και οφείλουμε όλοι να κάνουμε πράξη, είναι να απαντήσουμε στον φασισμό με περισσότερη δημοκρατία. Και περισσότερη δημοκρατία χωρίς ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρξει.