Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, την Τρίτη «θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης». Η Μπράιτχαρτ επισήμανε ότι η αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά «πρώτης γραμμής» για το προσφυγικό και το έκτακτο επίδομα του Δεκεμβρίου προς τους συνταξιούχους που έχει εξαγγείλει ο Α. Τσίπρας, θα εξεταστούν από τους δανειστές. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τους στόχους του προγράμματος».
«Έντιμο συμβιβασμό» επιθυμεί ο Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στο Reuters την Δευτέρα πως η Ελλάδα αναζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να δείχνουν «ακαμψία» στις θέσεις τους αν δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη συμβιβασμό. «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση “να βάλεις νερό στο κρασί σου”. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό».
Παράλληλα, στάθηκε και στην ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι «δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις». Τέλος, προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.
«Τσεκούρωμα χωρίς λιτότητα» από το ΔΝΤ
Το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Μόρις Όμπστφελ και Πόλ Τόμσεν αντίστοιχα, με άρθρο που συνυπογράφουν υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ δεν απαιτεί από την Ελλάδα περισσότερη λιτότητα», υποστηρίζουν ότι δεν ζητούν περαιτέρω λιτότητα για την Ελλάδα, αλλά δεν κάνουν πίσω στις θέσεις τους για βαρύτερο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, άρση των ομαδικών απολύσεων με ανάληψη της ευθύνης των απολυμένων από την κυβέρνηση, καθώς και την νομοθέτηση μέτρων για πλεονάσματα από τώρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, «το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που απαιτεί περισσότερη λιτότητα, είτε τώρα, είτε σαν μέσο για να μειωθεί η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Για να είμαστε πιο ευθείς, αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους»
Οι δανειστές, με μπροστάρη το ΔΝΤ, ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπου μεταξύ άλλων θέλουν τη θέσπιση του lockout (ανταπεργία). Η κυβέρνηση επιμένει πως αντιστέκεται σε αυτές τις απαιτήσεις και μάλιστα ισχυρίζεται ότι θέτει θέμα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τα σενάρια για ενισχυμένο «κόφτη»
«Κλειδί στη συζήτηση για τα πλεονάσματα και τα έξτρα μέτρα μετά το 2018 θα είναι ο ενισχυμένος «κόφτης», ο μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του ενισχυμένου «κόφτη» έχει ταχθεί προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Έχουμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε όμως ακόμη την πλήρη συμφωνία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Μετά τη συμφωνία η δόση
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση που θα συνδεθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, πληροφορίες του ΑΠΕ, θέλουν το Eurogroup να έχει ήδη συζητήσει για περίπου 5 δισ., ωστόσο, πηγές από τους θεσμούς υπογράμμιζαν, πως αυτό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς μόνο όταν κλείσει η συμφωνία για το τι θα εφαρμόσει η Ελλάδα και πότε, στη βάση των δανειακών υποχρεώσεών της.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως όλα αυτά εξαρτώνται από την «βούληση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρόλο που οι θεσμοί θα προχωρήσουν σε σχετική σύσταση ως είθισται μετά το τέλος της αξιολόγησης.