Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ έχει ανασταλεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Συναντήσεις με Κατρούγκαλο και Σταθάκη

Παράλληλα, στις 11:00 το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τους θεσμούς ο κ Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην μειώσει τις κύριες συντάξεις, ενώ πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων για να επανέλθουν μετά από επτά έως δέκα μέρες.

Απόρριψη εργοδοτικών εισφορών

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, εκτιμάται ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα προωθήσει σκληρές θέσεις και θα επιμείνει σε περικοπές, καθώς και στην απόρριψη της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. 

Το Ταμείο φέρεται να ζητά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018. Η κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια, προβλέπει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις και κινείται με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. 

Δημισιονομικά και ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση, η κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. 
 
Σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, φέρεται να έχει σημειωθεί, σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων.

Ρέγκλινγκ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Για «ισχυρή δέσμευση» του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα για ελάφρυνση χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, που σημείωσε όμως ότι προέχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά στις συζητήσεις με την Αθήνα, όπως το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, όμως είμαι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά το Σεπτέμβριο με πολύ διαφορετική λαϊκή εντολή από την πρώτη, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ιαπωνική Yomiuri Shibun.