Ο Τσαρνάεφ είναι ο μόνος επιζών από τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του βομαβαρδισμού της 15ης Απριλίου. Στις 30 Ιουνίου του 2013 του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για 30 εγκλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν ο φόνος τεσσάρων ανθρώπων, αλλά και η χρήση όπλου μαζικής καταστροφής.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, καθώς το έργο της Δικαιοσύνης θα είναι δύσκολο, αφού θα πρέπει να «ξεψαχνίσουν» μια λίστα 1.200 ανθρώπων. Από αυτούς θα επιλεγούν δώδεκα μάρτυρες και έξι αναπληρωματικοί.

Το διακύβευμα της δίκης είναι πολύ μεγάλο, καθώς πέφτει για πρώτη φορά, από τις αρχές του 1980, «στο τραπέζι» το ενδεχόμενο θανατικής ποινής στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, η οποία πάντως δεν είχε εκτελεστεί. Τελευταία φορά π[ου υπήρξε εκτέλεση θανατικής ποινής στην πολιτεία ήταν το 1947.

«Αυτή η δίκη δεν είναι σαν κάθε μεγάλη δίκη, για τον πολύ απλό λόγο ότι μιλάμε για πιθανότητα αφαίρεση μιας ζωής. Κάθε φάση αυτής της υπόθεσης πρέπει να ελεγχθεί με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», ανέφερε ο Ντέιβιντ Χόους, ο οποίος είναι από τους λίγους δικηγόρους της πολιτείας που έχουν πάρει μέρος σε υπόθεση, που υπήρχε ενδεχόμενο θανατικής ποινής.