Έχοντας απέναντί του ευρωβουλευτές, ο Γάλλος Επίτροπος υποστήριξε τη Δευτέρα πως στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου για την οικονομία (ECOFIN) αναμένεται να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη μαύρι λίστα των φορολογικών παραδείσων.
 
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN της προσεχούς Τρίτης στη μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων» δήλωσε σύμφωνα με το News247 ο Π. Μοσκοβισί, σπεύδοντας να συμπληρώσει ευφάνταστα πως «off shore είναι βαμπίρ που το μόνο που τους πλήττει είναι το φως της δημοσιότητας».
 
«Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει», υποστήριξε ο Επίτροπος, για να συμπληρώσει πως θεωρεί πως η συμπεριφορά κάποιων χωρών που απειλούνται με συμπερίληψη στη μαύρη λίστα αλλάζει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στη λίστα δεν θα περιλαμβάνονται χώρες όπως το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα.
 
«Η συμπεριφορά κάποιων χωρών που ρίσκαραν ότι θα βρεθούν στον κατάλογο έχει ήδη αλλάξει. Ελπίζω το ECOFIN την Τρίτη να θέσει ψηλά τους στόχους» ανέφερε, προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θα το «καταγγείλει». Επίσης, η Κομισιόν προτείνει κοινή φορολογική βάση για τις εταιρίες στην ΕΕ, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει η «τεχνητή μεταφορά» φορολογικών συμφερόντων. Ωστόσο, ο Επίτροπος έσπευσε να διευκρινίσει πως «το ότι ένα κράτος δεν είναι στη λίστα δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγχεται».
 
«Παρόλο που στη λίστα δεν θα συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκά κράτη, έχω επανειλημμένως πει για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα ότι δεν έχουν δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήσεις της Κομισιόν», σημείωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
 
«Η εν λόγω “μαύρη λίστα” προωθείται εδώ και δύο χρόνια από την Επιτροπή. Μετά τις αποκαλύψεις, έχει ωριμάσει η στιγμή πλέον, ωστόσο, είναι οι ειδικοί των κρατών-μελών που εργάζονται πάνω σε αυτήν και οι υπουργοί τους αυτοί που θα αποφανθούν», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ακόμη, ο Επίτροπος ενημέρωσε ότι η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο πρόταση για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ. «Τα Paradise Papers έχουν επισημάνει την έκταση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ σε ορισμένες δικαιοδοσίες για αγορές αγαθών, όπως γιοτ για παράδειγμα με off shore στη Νήσο του Μαν. Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του Eurofisc, του δικτύου υπηρεσιών έρευνας που λειτουργεί για την ανίχνευση των μεγαλύτερων περιπτώσεων διασυνοριακής απάτης, ιδίως εκείνων που αφορούν αυτοκίνητα, σκάφη και αεροπλάνα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.
 
Όπως αναφέρεται, η συζήτηση του Γάλλου με ευρωβουλευτές κράτησε τρεις ώρες, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να ανακοινώνει ότι θα προταθεί η μόνιμη σύσταση επιτροπής για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.