Η επιλογή προσώπων που είτε κατέχουν πολύ καλά το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου τους, είτε είναι διαθέσιμοι και ικανοί για … ιδιαίτερα δύσκολες και λεπτές αποστολές, χαρακτηρίζουν την νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Συνολικά το νέο κυβερνητικό σχήμα απαρτίζεται όπως ήταν αναμενόμενο από στελέχη που στηρίζουν την κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού να υπογράψει την συμφωνία που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο κοινοβούλιο. Ενισχύεται εντωμεταξύ η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση με την τοποθέτηση –έκπληξη του Π.Χαϊκάλη στο υπουργείο Εργασίας.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η νέα εικόνα και στόχευση της κυβέρνησης έχει ώς εξής: 

  • Αναβαθμίζεται στην «καυτή» καρέκλα του υπουργού Εργασίας, μετακομίζοντας από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Καλείται να διαχειριστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προκύπτει μετά την συμφωνία με τους θεσμούς και προβλέπει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για το σύνολο των κανόνων που διέπουν τα εργασιακά. Ανάμεσα σε αυτές είναι η αλλαγή της νομοθεσίας περί συλλογικών συμβάσεων, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος και ρυθμίσεις για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων. Μαζί με τον Γ.Κατρούγκαλο καλείται να συνεργαστεί ο Παύλος Χαικάλης από την θέση του υφυπουργού για ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος είναι το επιπλέον πρόσωπο των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, κυρίως ως συμβολισμός στην «μοιρασιά» της ευθύνης υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα βρεθεί στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βασικό προσόν την πολύ καλή γνώση του αντικειμένου και την επιτελική «ματιά» στα ζητούμενα της κυβερνητικής πολιτικής λόγω της παλιότερης θέσης του, συντονιστικού χαρακτήρα.
  • Το …βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης σε θέματα διαφθοράς θα αποτελέσει ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης,  που τοποθετείται στην θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θυμίζουμε ότι ο Παύλος Πολάκης έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση στα θέματα διαπλοκής επιχειρηματιών, κυρίως από τον χώρο των Μέσων Επικοινωνίας ενώ είχε αποκλειστεί από τις δημόσιες τηλεοπτικές εμφανίσεις μετά τις συγκρούσεις που είχε «στον αέρα» σε εκπομπή του MEGA. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα την δημιουργία Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών.
  • Την θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης μετακινούμενος από το υπουργείο Εργασίας. Με την εμπειρία που έχει αποκομίσει αναλαμβάνει μεταξύ άλλων να διαχειριστεί τυχόν αντιδράσεις των συνδικάτων στον χώρο της ενέργειας, ενόψει των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμοστούν με βάση τα προβλεπόμενα στην νέα συμφωνία.
  • Ο πρώην αντιπρόεδρος της ένωσης εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης, θα αντικαταστήσει την Νάντια Βαλαβάνη στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για θέματα δημοσίων εσόδων. Τα κριτήρια της επιλογής είναι προφανή αφού απαιτείται η πλήρης ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την συγκέντρωση των απαραίτητων κονδυλίων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε 5 μόλις μήνες.  
  • Ο προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα, που όμως στήριξε με την ψήφο του την κυβέρνηση Γιάννης Αμαναντίδης μαζί με την Σία Αναγνωστοπούλου αντί του Ε.Τσακαλώτου, θα αποελέσουν το «διδυμο» των νέων υφυπουργών στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την μετακόμιση στην Ευρωβουλη, του Νίκου Χουντή. Παράλληλα στο υπουργείο ‘Αμυνας τοποθετείται ο Δημήτρης Βίτσας, με κριτήριο προφανώς την  γνώση του αντικειμένου αφού υπήρξε τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της κυβέρνησης.
  • Αλλαγές τέλος έχουμε και στο επικοινωνιακό επιτελείο αφού ο Γαβριήλ Σακελαρίδης, θα είναι ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει η ‘Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έχει θητεύσει προεκλογικά στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου άρα γνωρίζει πώς να χειρίζεται «λεπτές» καταστάσεις. Ο Νίκος Φίλης (παραμένει) και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, θα είναι επίσης κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει δύσκολων κοινοβουλευτικών αναμετρήσεων.