του Θάνου Καμήλαλη
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, τόνισε:
«Εγώ θα σας πω το εξής και νομίζω ότι θα πρέπει να το κρατήσετε. Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή».
Ο Τζανακόπουλος, με την ιδιότητα πάντα του κυβερνητικού εκπροσώπου (όχι δηλαδή κάποιου απλού βουλευτή ή υπουργού) πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει «να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» και υποστήριξε στη συνέχεια ότι αυτό «δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ», είναι φανερό ότι η μεθόδευση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που εκβιάζει εδώ και μέρες την κυβέρνηση με «πόλεμο». Άλλωστε, μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα.
Η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε σήμερα, λίγες μέρες (ή και ώρες) πριν έρθει η διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα παραδώσει την έδρα του σύντομα. Ο Παπαχριστόπουλος καθυστερεί για «να δώσει λίγο χρόνο στους ΑΝΕΛ» και γιατί «ενώ είχα έτοιμη την παραίτησή μου, όταν άκουσα τον Πάνο Καμμένο σκέφτηκα ότι δεν θέλω να είμαι εγώ που θα διαλύσω την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».Μάλιστα σήμερα, Πέμπτη, ανέφερε ότι θα το πράξει αύριο, Παρασκευή. Την έδρα του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως είναι ξένο σώμα στους ΑΝΕΛ και πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος έχει εκφραστεί με πολύ υποτιμητικά σχόλια εναντίον του.
Παράλληλα, το βασικό πρόβλημα για τους ΑΝΕΛ, είναι ότι η μεταγραφή τους, Αριστείδης Φωκάς, δεν μπορεί να προσμετρηθεί στους 5 βουλευτές που απαιτούνται για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πριν από μια εβδομάδα περίπου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μεταξύ αυτών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν έβλεπαν θετικά τον πρώην υπουργό Άμυνας, διέρρευσε το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής που απειλεί τους ΑΝΕΛ με διάλυση. Το άρθρο 15, παρ. 2, λέει ξεκάθαρα ότι απαιτούνται 5 βουλευτές που έχουν εκλεγεί και παραμένουν στο κόμμα:
«O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας»
Οι πιθανές λύσεις, αν η κυβέρνηση σώσει τους ΑΝΕΛ, είναι:
- Μια «ελαστική ερμηνεία» του κανονισμού της Βουλής. Να κάνει τα στραβά μάτια δηλαδή
- Μια κάποιοι είδους «πολιτική λύση», με τροποποίηση του κανονισμού. Π.χ., όπως έγραψε το newpost.gr, να διατηρήσουν τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού οι Καμμένος και Θεοδωράκης. Όμως, θα έπρεπε, αν υπάρχει κάποιος σεβασμός στους θεσμούς μια τέτοια αλλαγή να ισχύει από την επόμενη Βουλή, μετά δηλαδή της εθνικές εκλογές.
- Να παραιτηθεί ο Παπαχριστόπουλος, να παραδώσει την έδρα και ο Κουίκ και να την πάρει η επόμενη επιλαχούσα, Ελένη Σκλαβενίτη, που υποστηρίζει τον Καμμένο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κυβερνητική πλειοψηφία θα πέσει στους 150, οπότε θα πρέπει από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ να υποχωρήσουν και να ψηφίζουν τα νομοσχέδια.
Το συμπέρασμα όμως είναι ένα:
Θα είναι ντροπή και εξευτελισμός του Κοινοβουλίου και των κανόνων του. Θα είναι κυβερνητική και κοινοβουλευτική ταπείνωση, Θα είναι μια πρωτοφανής μεθόδευση που και μόνο η σκέψη να υλοποιηθεί είναι εξοργιστική.
Ειδικά όταν αυτή η μεθόδευση θα επιβραβεύσει τη χυδαιότητα που επιδεικνύει συνεχώς και ειδικά μετά την έξοδό του ο Πάνος Καμμένος, που μέσα σε λίγες μέρες επιτίθεται σε πρώην συνοδοιπόρους του και τις οικογένειές τους, μιλάει για «χρήματα του Σόρος» και στέλνει, όπως υποστηρίζει, τους βουλευτές του για «γκαζόζα» ώστε να μην είνια σε ψηφοφορίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε μάλιστα θέμα «ηθικής». Αλήθεια, είναι ηθικό να εξετάζεται έστω αλλαγή των κοινοβουλευτικών κανόνων, όταν αυτοί δεν βολεύουν; Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Με αυτούς τους κανόνες εξελέγησαν τα κόμματα και οι σημερινοί βουλευτές και με αυτούς οφείλουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
Είναι ηθικό όλο αυτό να γίνεται για έναν πολιτικό που επιτίθεται ανοιχτά σε άλλα πρώην στελέχη της κυβέρνησης (Κοτζιάς) και τα κατηγορεί συνεχώς για «χρηματισμό»; Στις σημερινές του δηλώσεις επίσης, ο Πάνος Καμμένος απείλησε ξανά τη κυβέρνηση με «πόλεμο» αν προχωρήσει στη διάλυση της Κ.Ο. του κόμματός του (τελικά μάλλον η Μακεδονία δεν ήταν το βασικό του πρόβλημα). Υποστήριξε μάλιστα ότι αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση «δεν θα κάνει παρέλαση».
Τι μήνυμα λοιπόν στέλνει ένα σενάριο υποχώρησης από το Μαξίμου στις απειλές του πρώην υπουργού Άμυνας; Και το κυριότερο, γιατί να μπορεί να εξαναγκάσει ο Καμμένος την κυβέρνηση σε υποχώρηση, όταν μάλιστα η λύση για τα εμπόδια των ΑΝΕΛ υπάρχει μέσω των ονομαστικών ψηφοφοριών; Μέσα σε όλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επωμιστεί κι ένα μεγάλο πολιτικό κόστος γι αυτήν την κίνηση, καθώς είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, δίνοντας της το δικαίωμα να φωνάζει δίκαια..
Γράφαμε χθες ότι η κατάσταση στη Βουλή είναι τοξική και δυστυχώς τέτοιες κινήσεις ή απλές σκέψεις επιβεβαιώνουν και χειροτερεύουν την κατάσταση. Θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο στον ντροπιαστικό πολιτικό του κατήφορο; Μακάρι να μην το κάνει τελικά. Θα ξέρουμε πολύ σύντομα.