Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έθεσαν το θέμα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, παρουσιάζοντας κυβερνητικό σχέδιο για «μοίρασμα» των αντίμετρων του 2019-2020 σε βάθος τετραετίας.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ανέφερε πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ' ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ' ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. 
 
Το ΑΠΕ επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχοπου περιέγραψε το σχετικό σχέδιο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάνοντας λόγο για πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιγράφεται αισιοδοξία και για τη στάση που τήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Σημειώνεται πως συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
 
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» του αποδίδει στον κυβερνητικό αξιωματούχο το ΑΠΕ.
 
Την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα επαφών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια). 
 
Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αφορούν στα δημοσιονομικά και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα εκδίδοντας μια πρώτη ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.