Το κυριακάτικο κάλεσμα Σαμαρά δεν αναφερόταν μόνο στη στιγμή της προεδρικής εκλογής, αλλά ουσιαστικά, μέσω του ταξίματος υπουργικών θώκων, στοχεύει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης περικλείοντας το πολιτικό εύρος των δυνάμεων που θέλουν να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες αλλά και σε δημιουργία άμεσης εκλογικής πλατφόρμας
Κυβερνητική διεύρυνση και εκλογική σύμπραξη
Το κυριακάτικο κάλεσμα Σαμαρά δεν αναφερόταν μόνο στη στιγμή της προεδρικής εκλογής, αλλά ουσιαστικά, μέσω του ταξίματος υπουργικών θώκων, στοχεύει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης περικλείοντας το πολιτικό εύρος των δυνάμεων που θέλουν να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες αλλά και σε δημιουργία άμεσης εκλογικής πλατφόρμας
Nikos Libertas / SOOC
Το «άνοιγμα Σαμαρά», αναμένεται να αποτελέσει την πολιτική πλατφόρμα προς τις εκλογές – εάν αποδειχθεί αδύναμο να “βγάλει” Πρόεδρο. Κι αυτό διότι, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός δεν περιορίσθηκε στην αποδοχή του αιτήματος για εκλογές «ακόμη και μέσα στο 2015», αλλά άνοιξε την περίφημη «αστική ομπρέλα», αναφέρει το capital.gr.
Προχώρησε δηλαδή σε κάλεσμα προς τις «ευρωπαϊκές-μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις της Βουλής ώστε, αμέσως μετά την Προεδρική εκλογή, να συμπράξουν σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα που θα προχωρήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και, βεβαίως, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματικής Αναθεώρηση. Όπως είχαμε μεταφέρει, το εν λόγω «σχέδιο» το επεξεργαζόταν ο κ.Σαμαράς είτε για να το υλοποιήσει αμέσως μετά την Προεδρική εκλογή είτε μεταξύ των ψηφοφοριών στη Βουλή για την Προεδρική εκλογή.
Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος και σύμφωνος, ενώ του χθεσινού διαγγέλματος είχε προηγηθεί συνεννόηση των δύο πολιτικών αρχηγών.
Η δήλωσή του συνοψίζεται στο τρίπτυχο συναίνεση για την προεδρική εκλογή, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με νέα πρόσωπα, και ορισμό εκλογών στο τέλος του 2015.
Η κίνησή του αυτή έφερε ήδη δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τους Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Κουράκο, να ενταχθούν στη γραμμή του «ναι», ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης του φαίνεται να αφήνει ο Βασίλης Καπερνάρος. Πάντως έπεσε στο κενό όσον αφορά την αντιπολίτευση, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη για εκλογές.
Με την κίνηση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να καλύψει τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει με κοινό κείμενό τους οκτώ βουλευτές, προκειμένου να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως το πολιτικό σύστημα ακούει με καθυστέρηση αυτά που προτείνει το Ποτάμι.
«Παρόλα αυτά», τόνισε, «η πρότασή μας παραμένει: Θα πρέπει να βγάλουμε πρόεδρο από αυτή την Βουλή, να ρυθμίσουμε τα θέματα του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, να έχουμε μία πατριωτική διαπραγμάτευση για το χρέος και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και να πάμε σε εκλογές».
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού