«Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που βασίζονται σε κοινοτική πηγή.
 
«Ελπίζουμε» προσθέτουν οι ίδιες πηγές «ότι τουλάχιστον από εδώ και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται» κατέληξαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη.
 
Νωρίτερα, οι πληροφορίες που μεταφέρονταν, ήθελαν την Κομισιόν να απορρίπτει τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς κρίνεται πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα έλυνε τους προβληματισμούς που περιγράφονται από κράτη-μέλη της Ένωσης.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κομισιόν φέρεται να προτιμά την κυβερνητική πρόταση για την δημιουργία «μαξιλαριού ρευστότητας» για το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον προσεχή Αύγουστο, καθώς κρίνουν πως ο στόχος της δημιουργίας αποθεματικού της τάξης των 20 δισ. ευρώ είναι εφικτός. Γεγονός που, κατά τις ίδιες πηγές, σημαίνει πως η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι και το τέλος του 2019.
 
Όπως μεταφέρεται, η προληπτική γραμμή μπορεί να προσφέρει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα κρατούσε χαμηλά το κόστος δανεισμού, ωστόσο δεν αρκεί για να πείσει τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, αφού όπως τονίζεται, «ο μηχανισμός της προληπτικής γραμμής έχει ούτως ή άλλως ισχύ έναν χρόνο». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μία τέτοια εξέλιξη θα σκλήραινε τη στάση αρκετών κρατών-μελών, που επιθυμούν στενή εποπτεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, η προληπτική γραμμή θα στερούσε από τους δανειστές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα 27 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 86 του τρίτου μνημονίου), για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σενάριο που μοιάζει πιθανότερο είναι αυτό της αυξημένης επιτήρησης, αφού θα ικανοποιούσε αρκετούς από τους δανειστές και τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Άλλωστε, όπως μεταφέρεται, μία προληπτική γραμμή «θα χρειαστεί να την εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια και, ως ένα νέο είδος προγράμματος, θα δημιουργούσε ευρύτερα πολιτικά θέματα με επίδραση και στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
 
Σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ και η απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους».
 
Σχετικά με το χρέος, το θέμα θα τεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος και πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι η σύνδεση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού είναι μία καλή ιδέα.
 
Για την προσέλκυση επενδύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη, να περιοριστούν σημαντικά τα «κόκκινα δάνεια» να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.