«Επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος της θητείας μου, έχω αποφασίσει να τιμήσω την προεκλογική μου δέσμευση. Δεν θα διεκδικήσω επανεκλογή» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας. Συνεργάτες του ανέφεραν, σύμφωνα με πηγές, ότι ο πρόεδρος θα είχε διαφορετική στάση σε περίπτωση που υπήρχε προοπτική λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
 
Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, του κόμματος του οποίου υπήρξε γραμματέας επί δύο δεκαετίες και με την υποστήριξη του οποίου εξελέγη πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2008 -ο πρώτος προερχόμενος από το κομμουνιστικό κόμμα στην Κύπρο. 
 
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο κ. Χριστόφιας δεν είχε πραγματικές πιθανότητες επανεκλογής, λόγω της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει τόσο η αποτυχία του να λύσει το Κυπριακό όσο και η εσωτερική πολιτική. Κομβικό σημείο για τη μείωση της δημοτικότητάς του υπήρξε η πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση του Μαρί στην επαρχία Λεμεσού. 
 
Ο κ. Χριστόφιας εμφανιζόταν να διατηρεί ποσοστά όχι πολύ μειωμένα σε σχέση με εκείνα τα οποία συγκέντρωσε στον Α' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008 (33.3%), πλην όμως συσπείρωνε το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντί του.
 
Το 2008 ο κ. Χριστόφιας εκλέχθηκε εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των δύο κεντρώων κομμάτων (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) στο Β' γύρο, τα οποία όμως σταδιακά αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μετά τις βουλευτικές εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέκτησαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ το ΑΚΕΛ υπέστη νέα ήττα στις δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν, χάνοντας τους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους (Λευκωσία και Λάρνακα) και κρατώντας μόνο τη Λεμεσό.