Η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, αλλά οι συναλλαγές διεξάγονται -μέχρι στιγμής- ομαλά και υπό την επιτήρηση της αστυνομίας και ανδρών ιδιωτικής ασφάλειας.
Στις τράπεζες έχουν σπεύσει κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τα ATM και τις προηγούμενες ημέρες έμειναν χωρίς ρευστό.
Ορισμένοι από τους πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι μπορούν να αποσύρουν μόνο 300 ευρώ, καθώς, όπως είπαν, πλησιάζει το τέλος του μήνα και έχουν να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς.
Τις ευχαριστίες του προς τους κύπριους πολίτες, για την «συνετή στάση» που επιδεικνύουν κατά τις τραπεζικές συναλλαγές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος.
Βαρύ το κλίμα στους υπαλλήλους της Λαϊκής
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.
Στην Τράπεζα Κύπρου, που θ' απορροφήσει σε βάθος χρόνου την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα, όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.
Οι 105.000 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.
Εξελίξεις
Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών απέστειλαν την Τετάρτη στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιστολή με την οποία ζητείται να διαβιβαστεί στο νομοθετικό σώμα ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που απέσυραν ή μετέφεραν καταθέσεις εκτός Κύπρου πέραν των 100.000 ευρώ, δύο μήνες πριν από την απόφαση του Eurogroup στις 15 Μαρτίου.
Τρεις πρώην δικαστές θα αναλάβουν να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Γεώργιος Πικής και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας « Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.
Απαγορεύεται κάθε, χωρίς μετρητά, πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας και το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.
Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.
Ε.Ε.: Αλαλούμ για το αν η κυπριακή λύση θα εφαρμοστεί και αλλού
Ο πόλεμος δηλώσεων και η διγλωσσία, μετά τις… «φωτιές» που άναψε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση χθες, ενώ τα στρατόπεδα παρέμειναν σε εγρήγορση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να επιμένει ότι θα πρέπει να εκλείψει το προστατευτικό δίχτυ του κράτους στον τραπεζικό κλάδο, απόρρητο έγγραφο των 17 υπουργών Οικονομικών να αναφέρει ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικά προγράμματα διάσωσης και την Ανγκελα Μέρκελ να καθησυχάζει διά του εκπροσώπου της χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «περίπτωση μοναδική».
Η χθεσινή παρέμβαση του Βερολίνου ακολούθησε την προχθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και των ηγετών του Νότου Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι μία «αμετάκλητη αρχή» και η περίπτωση της Κύπρου «μία και μοναδική». Ολα αυτά άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στις αγορές: το ευρώ έπεσε κάτω από το επίπεδο των 1,28 δολαρίων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, ενώ τα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας πήραν και πάλι τον ανήφορο.
Αποκάλυψη
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του Euro Working Group, που αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg, «το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου». Υπενθυμίζει δε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ενίσχυση της νομισματικής ένωσης με βάση μια βαθύτερη ενοποίηση και μια ενισχυμένη αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου πλαισίου ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης καθώς και των περαιτέρω μέτρων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.
Η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Bloomberg πως δεν γνωρίζει το έγγραφο και δεν μπορεί να σχολιάσει, ενώ και κοινοτικές πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εγγράφου της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, προφανώς λόγω του απόρρητου χαρακτήρα του.
«Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα» δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. «Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση» τόνισε ο Στ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη» επεσήμανε.
Κομισιόν: Τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο θα ισχύουν για επτά ημέρες
Αναλήψεις 80 – 100 εκατ. ευρώ στην πρεμιέρα των πρώην κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα
Δεν θα κουρευτούν οι κρατικές καταθέσεις
Περισσότερες φωτογραφίες από το άνοιγμα των καταστημάτων στο αφιέρωμα του Guardian