Πακέτο διάσωσης, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 1 / 2 του ΑΕΠ της χώρας, ζητά η Κύπρος.

 

Η Κύπρος ανακοίνωσε χθες και επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ). 

Σκοπός του αιτήματος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
 

Ήδη, είναι γνωστό ότι η Κύπρος χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το 10% του ΑΕΠ της, για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας. Οι κυπριακές εφημερίδες υπολογίζουν το ύψος του πακέτου διάσωσης στα 6-10 δισ. ευρώ, έπειτα και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καλύψει και δημοσιονομικές ανάγκες. 

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η τρίτη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, με ΑΕΠ 17,3 δισ. ευρώ. 

Εκτιμάται ότι προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης αφότου εξάντλησε όλες τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει διμερή δάνεια από την Κίνα ή τη Ρωσία. Πάντως, οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται. 

Η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές εδώ και ένα χρόνο, ενώ στα τέλη του 2011 έλαβε δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία. 

Όπως φαίνεται, η υποβάθμιση της οικονομίας της από τον οίκο Fitch στην κατηγορία junk συνέβαλε να περιοριστούν οι επιλογές της χώρας και να επιταχυνθεί η προσφυγή στο μηχανισμό. 

Ο οίκος απέδωσε την υποβάθμιση στην εκτίμησή του ότι το ποσό της βοήθειας που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πίστευε έως τώρα. 

Συγκεκριμένα, η Fitch υπολογίζει ότι πέραν του 1,8 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Λαϊκή Τράπεζα, απαιτείται η κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου έως και κατά 4 δισ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμεί στο 23% του ΑΕΠ της Κύπρου).