Την κύρωση υπερψήφισε το σύνολο των παρόντων βουλευτών της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας στη χώρα. Οι βουλευτές του δεξιού – εθνικιστικού DPMNE-VMRO απείχαν της διαδικασίας, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, με βάση το οποίο η γειτονική χώρα θα μετονομαστεί σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η συμφωνία εισήχθη για ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, να εξηγεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερωθεί «εγκαίρως προκειμένου με τη σειρά της να στείλει επιστολή στο Συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.», ώστε η ΠΓΔΜ να προλάβει «το ευρωπαϊκό τρένο».
Μιλώντας στο σώμα των βουλευτών, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως «είναι πατριώτες και αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που διαφωνούν με τη συμφωνία. Ας δεχτούμε ότι όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας κι όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας. Ακούσαμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες λύσεις στο παρελθόν» ανέφερε, για να συνεχίσει καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη συμφωνία.
«Αλλά το καθήκον αυτών που ηγούνται μιας χώρας είναι να δουν αν μπορούν να περιμένουν άλλα πέντε χρόνια. Η ευθύνη του να χάσει κανείς αυτή την ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη» υποστήριξε ο Ν. Ντιμίτροφ.
Σημειώνεται πως άγνωστες παρέμεναν οι προθέσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση, ενώ από εκείνη της Τρίτης απουσίαζε, με το επιχείρημα πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και παράνομη συνθηκολόγηση της χώρας. Παράλληλα, έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα της συζήτησης για τη συμφωνία.
Πολιτικός πόλεμος Ζάεφ – Ιβάνοφ
Στο μεταξύ, η κόντρα του προέδρου της χώρας με την κυβέρνηση και τη συμφωνία συνεχίζει να σοβεί, με το μέλλον να προδιαγράφεται γεμάτο εντάσεις.
Την Τρίτη, ο Ζόραν Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη κατά την οποία διαμήνυσε πως εάν ο πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν επικυρώσει τη συμφωνία, τότε θα δρομολογήσει την αποπομπή του.
«Αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα να την ανατρέψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, «εμποδίζοντας το δρόμο της “Μακεδονίας” προς την Ευρώπη» υπογράμμισε.
«Οι πολίτες μας θα πάρουν μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, δεν ήταν εύκολη, πολλοί διαπραγματεύτηκαν πριν από μένα και θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία αν ήταν εύκολο. Τώρα οι πολίτες έχουν την ευκαιρία του δημοψηφίσματος και είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα επικυρώσει την συμφωνία» είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ζ. Ζάεφ.
«Το SDSM ήταν κατά του δημοψηφίσματος στο παρελθόν, τώρα το στηρίζουμε. Το VMPO-DPMNE (σ.σ. το αντιπολιτευτικό κόμμα) ήταν πάντα υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να βρει την δύναμη γι’ αυτή τη διαδικασία και Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να μην παρακωλύσει τη συνέχεια της διαδικασίας. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μην ακυρωθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου με ένα βέτο του Προέδρου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας όπως μεταδίδει το CNN.gr, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη στάση του Ιβάνοφ.
Παράλληλα, τόνισε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η χώρε δέχθηκε τη χρήση ονόματος erga omnes, τονίζοντας «ο Νικολά Γκρουέφσκι αποδέχθηκε τη χρήση του ονόματος Άνω ή Βόρεια Μακεδονία το 2012 και το 2013, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχθηκε γιατί προκλήθηκε από την μετονομασία του αεροδρομίου».
Ο ίδιος τόνισε πως αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα του να αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο ως «μια χώρα όπου οι Μακεδόνες μιλούν μακεδονικά», ενώ δήλωσε πίστη πως η συμφωνία συμφέρει τη χώρα του.
Υποστηρίζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε πως είναι «ο μόνος τρόπος για να δεχθεί η Ελλάδα τη συμφωνία, άρα να χτιστεί μία σχέση φιλίας με τη γείτονά μας. Αν δεν λυθεί το ζήτημα (του ονοματολογικού) δεν θα μπούμε ούτε στην Ε.Ε, ούτε στο ΝΑΤΟ. Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν πως έχουμε μία σωστή και έξυπνη λύση».
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν άφησε το γάντι να πέσει, και κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του, υπογραμμίζοντας πως η στάση του είναι οριστική και δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Ζητώ από τον Ζάεφ με την ίδια πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για την αλλαγή του συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Ζ. Ζάεφ κατά τη συνέντευξή του