Η νότια και η δυτική Γερμανία και το Βέλγιο προετοιμάστηκαν επίσης για πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ, καθώς ο καύσωνας, τον οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή, πλησίασε βόρεια και ανατολικά. Την Τρίτη καταγράφηκε προσωρινά θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά στη Βρετανία, σύμφωνα με το Met Office.

Οι αρχές έχουν θέσει τη Βρετανία, η οποία συχνά δυσκολεύεται να διατηρήσει βασικές υπηρεσίες μεταφορών όταν πλήττεται από απροσδόκητες καιρικές συνθήκες, όπως βαρύ χιόνι ή ισχυρούς ανέμους, σε κατάσταση “εθνικής έκτακτης ανάγκης” λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την πλήρη αναβάθμιση των υποδομών της Βρετανίας ώστε να αντεπεξέλθουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αφού τουλάχιστον δύο διάδρομοι προσγείωσης αεροδρομίων παρουσίασαν σημάδια ζημιών και ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην αμπελουργική περιοχή Ζιρόντ εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό.

Οι πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί σε 19.300 εκτάρια (περίπου 75 τετραγωνικά μίλια) στην ύπαιθρο γύρω από το Μπορντό από τις 12 Ιουλίου, αναγκάζοντας συνολικά 34.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ περίπου 2.000 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από οκτώ αεροσκάφη, έδωσαν μάχη με τις φλόγες.

Αν και ο υδράργυρος υποχώρησε προς τα πιο φυσιολογικά καλοκαιρινά επίπεδα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες και στις δύο χώρες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με πολλαπλές πυρκαγιές.

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές συνέχισαν να καταστρέφουν περιοχές της Ισπανίας, με τις αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τέσσερις πυρκαγιές στην Καστίλη και Λεόν και στη Γαλικία.

Στο Λοσάσιο, στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σε 32 χωριά εκκενώθηκαν.

Στη Γαλικία, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πορεία τεσσάρων πυρκαγιών, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί στην Ισπανία 70.000 εκτάρια (173.000 στρέμματα), περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχαν προκύψει πριν από τον καύσωνα.

Στη γειτονική Πορτογαλία, περίπου 50 δήμοι, κυρίως σε κεντρικές και βόρειες περιοχές, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν “μέγιστο κίνδυνο” πυρκαγιάς, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο IPMA.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες έδιναν μάχη με πέντε κύριες εστίες, η μεγαλύτερη από τις οποίες ξεκίνησε στο βόρειο δήμο Murça και εξαπλώθηκε σε δύο γειτονικούς δήμους.