Δημοσιογράφος του πάνελ ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αν αυτή είναι «εικόνα κράτους Δικαίου, να έχουμε δηλαδή κάθε εβδομάδα μία εκτέλεση;» Ο υπουργός απάντησε ότι «τώρα δεν έχει αρμοδιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ανθρωποκτονίες δυστυχώς γίνονται στον κόσμο, και κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να σταματήσουν να γίνονται».

Στη συνέχεια επέμεινε μάλιστα ότι «υπάρχει εγκληματικότητα και δεν είναι κάτι το οποίο θα ξεριζωθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί προκειμένου να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής».

Οι δημοσιογράφοι του πάνελ επικαλέστηκαν δηλώσεις αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, δηλώσεις που αφήνουν αιχμές για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σχετικά με αυτό, ο Μ. Βορίδης είπε ότι «δεν χρειάζεται» να κάνουμε συγκρίσεις σχετικά με άλλες χώρες (αιτιάσεις «ότι έχουμε γίνει Μεξικό»).

Ο υπουργός υποστήριξε με σκωπτικό τόνο ότι «η εικόνα ότι το οργανωμένο έγκλημα υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια και όχι πριν από 5 χρόνια, είναι μια φαιδρή τοποθέτηση», απαντώντας στα στατιστικά στοιχεία που επικαλέστηκε δημοσιογράφος του πάνελ. Μάλιστα, ο ίδιος δημοσιογράφος εγκάλεσε τον υπουργό για «κυνικές δηλώσεις» σχετικά με το «εγκλήματα γίνονται και θα γίνονται» που είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Μ. Βορίδης.

Άξιο σημασίας είναι ότι στο κάδρο μπήκε και το κυβερνητικό σχέδιο περί «νόμου και τάξης» με αιτιάσεις από το πάνελ ότι «αυτό το σχέδιο δεν φαίνεται να εμπεδώνεται στην πράξη». Απέναντι σε αυτό ο υπουργός απάντησε ότι «έχουμε κάνει συγκεκριμένα πράγματα τα τελευταία 2 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα. Βρίσκω εντυπωσιακό τον χαρακτηρισμό ότι αυτά που λέω είναι κυνικά. Είναι από αυτά τα ωραία που ακούει κανείς καμιά φορά».

«Η πραγματικότητα του οργανωμένου εγκλήματος για μένα που το παρακολουθώ, δεν υπάρχει τώρα, υπάρχει εδώ και 20 – 25 χρόνια. Παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα δυστυχώς, δευτερευόντως με το τι κάνει η κυβέρνηση και πρωτίστως με τις εσωτερικές ισορροπίες του οργανωμένου εγκλήματος, δυστυχώς», ήταν η απάντηση του υπουργού.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους ογκώδεις εξοπλισμούς το τελευταίο διάστημα στην Ελληνική Αστυνομία για να στηρίξει ότι από την πλευρά της η Πολιτεία έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Στις αιτιάσεις του δημοσιογράφου για τα στατιστικά των τελευταίων ετών, υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερο να συγκρίνουμε τα συνολικά στοιχεία, τα ετήσια για να δούμε αν υπάρχει αύξηση ή μείωση.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των αναστολών ώστε να μην έχουμε εγκληματίες που αποφυλακίζονται και εγκληματούν ξανά» πρόσθεσε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Ποινικό Κώδικα, και ειδικότερα στο επίπεδο της ποινικής μεταχείρισης.