Στις εκλογές της 30ης Μαΐου, νικητής αναδείχθηκε το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού με ποσοστό 27,7%, έναντι 22,3% του ΑΚΕΛ. Ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανακοίνωσε ότι κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 για την εκλογή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, από σύνολο 557.836 εγγεγραμμένων εκλογέων, ψήφισαν 366.608 (65,72%). Η αποχή ανήλθε στο 34,28%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 357.712 (97,57%), τα άκυρα σε 6.826 (1,86%) και τα λευκά σε 2.070 (0.56%).

Το ΔΗΣΥ ήρθε πρώτο με 27,77%, καταγράφοντας πάντως, πτώση της τάξης του 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Στην 2η θέση ήταν το ΑΚΕΛ (22,34%) το οποίο έλαβε ιστορικά χαμηλό ποσοστό και είχε πτώση της τάξης του 3,4%. Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ (6,78%) στη Βουλή. Το αδελφό κόμμα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» με 4 βουλευτές το ΕΛΑΜ αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα διπλασιάζοντας τις έδρες του στην Βουλή. Το ΕΛΑΜ έδωσε πάντως, μάχη για την 4η θέση με το ΕΔΕΚ (6,72%). Στους κερδισμένους κατατάσσεται και η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) (6,10%) η οποία κάνει κι αυτήν την είσοδό της στην κυπριακή Βουλή, με το κόμμα να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώο. Η έκπληξη των εκλογών ήταν αποτελεί το κόμμα των Ενωμένων Κυνηγών, που έφτασε στο 3,27%.

Η αύξηση της ακροδεξιάς δύναμης στην βουλή της Κύπρου προκαλεί ανησυχία. Μεταξύ των αρνητικών και η οπισθοδρόμηση στο κομμάτι των γυναικών εκπροσώπων, αφού οκτώ γυναίκες μόνο μπήκαν στη νέα Βουλή, σε ποσοστό 14,28%. Συγκεκριμένα, υπήρχαν 12 γυναίκες στην απερχόμενη Βουλή, ενώ αξιόλογες γυναίκες στελέχη κομμάτων παρέμειναν εκτός από τους μηχανισμούς των κομμάτων τους.

Αναστασιάδης: «Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αίσθημα αυξημένης ευθύνης»

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής. Την απόλυτη ικανοποίηση του εξέφρασε για τον άψογο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, επισημαίνοντας πως «είναι πως άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη μέρα των εκλογών. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή εκτός ορίων κριτική. Η επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας. Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου, πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού».

«Ήδη έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, ώστε να αναζητήσουμε από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει. Τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις άλλες Υπηρεσίες που συνέβαλαν στην καθ’ όλα άψογη εκλογική διαδικασία. Σας καλώ από αύριο, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο του Αύριο» είπε χαρακτηριστικά.