Το πλοίο μεταφέρει 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εγκαινιάζει το θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου. Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο λόγος που καθυστέρησε ο απόπλους του πλοίου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Την αποστολή χρηματοδοτούν κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώνεται από την ΜΚΟ του Αμερικανοϊσπανού σεφ Χοσέ Άντρες World Central Kitchen (WCK), ενώ η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms προσέφερε το πλοίο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια θαλάσσια λεωφόρο πλοίων και φορτηγίδων γεμάτων με εκατομμύρια γεύματα τα οποία θα κατευθύνονται χωρίς διακοπή προς τη Γάζα», δήλωσαν ο Αντρές και η Έριν Γκορ, στέλεχος της οργάνωσης WCK, σε ανακοίνωσή τους.

Καθώς στη Γάζα δεν υπάρχει λιμάνι, η WCK επεσήμανε ότι δημιουργεί μια προβλήτα χρησιμοποιώντας υλικά από τα κατεστραμμένα κτίρια του θύλακα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι έχει συγκεντρώσει ακόμη 500 τόνους βοήθειας στην Κύπρο, την οποία επίσης σκοπεύει να μεταφέρει στη Γάζα.

«Το σχέδιο «Αμάλθεια» είναι ένα ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς, και μόλις ξεκίνησε. Το πρώτο πλοίο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα απέπλευσε. Είναι μια σανίδα σωτηρίας για τους αμάχους»», έγραψε στο Twitter ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.