«LSE: Η αποστομωτική απάντηση Κυρανάκη σε φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία» έγραψε το Protagon, 5.000 αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. «Άλλο ΑΣΟΕΕ, άλλο LSE» έγραψε το Liberal, 4.000 αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. «Κυρανάκης σε φοιτήτρια του LSE: Τι θα γινόταν αν πετούσατε μολότοφ εδώ;» έγραψαν τα Παραπολιτικά, «O viral διάλογος Κυρανάκη με φοιτήτρια στο LSE για τις μολότοφ» μετέδωσε το Star Channel, και μερικά, ακόμα πιο γραφικά όπως «Κυρανάκης καρπάζωσε αριστερή που οι λεφτάδες γονείς την έστειλαν να σπουδάσει στο Λονδίνο», «Κυρανάκης: Θέλω και τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν όπως το LSE!» και «Εκτός από λάδι, η Ελλάδα εξάγει και βλαμμένους ιδεοληπτικούς φοιτητές». ενώ ο καλύτερο όλων ήταν ο Άρης Πορτοσάλτε, του οποίου το σχετικό τουί φιλοξενούμε, τιμής ένεκεν:
Αρχικά, να πούμε πως για όσα γράφτηκαν στα παραπάνω «ρεπορτάζ», αλλά και για όσα θα αναφερθούν παρακάτω, υπάρχει ένας αδιάψευστος μάρτυρας που λέγεται «βίντεο». Αυτό, είναι το βίντεο του Livemedia, που μετέδωσε τη συζήτηση, και στην προκειμένη, το απόσπασμα των ερωτοαπαντήσεων με το κοινό που συμμετείχε σε αυτήν:
Τι συνέβη στην πραγματικότητα στο London School of Economics και τη συζήτηση «Brain Gain: an exciting future for Greece», στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κυρανάκης, και συντόνιζε ο Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Kevin Featherstone;
Δανειζόμενοι από ένα από τα δημοσιεύματα, αυτό του Protagon, διαβάζουμε:
Στο πάνελ συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος στην κουβέντα που ακολούθησε των ομιλιών, δέχθηκε την επιθετική ερώτηση μίας φοιτήτριας για την αυξημένη, επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
«Είναι δυνατόν στελέχη σας να υποστηρίζουν την αστυνομική βία στα Πανεπιστήμια; Αυτό το ονομάζατε φιλελεύθερη πολιτική;» ήταν το ερώτημα που του έθεσε η φοιτήτρια, με τον βουλευτή της ΝΔ να της επιφυλάσσει αποστομωτική απάντηση.
«Να σας κάνω εγώ μια ερώτηση; Αν εδώ έξω από το LSE βγείτε τώρα και πετάξετε μια μολότοφ, τι περιμένετε ότι θα σας κάνει η βρετανική Αστυνομία;» της απάντησε και όταν εκείνη είπε «άλλο το LSE», έγινε ακόμα πιο σαφής:
«Εγώ θέλω τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια να είναι όπως το LSE. Καθαρά, κανονικά, ασφαλή, σύγχρονα. Δεν θέλω να λειτουργούν ως εργαστήριο κατασκευής μολότοφ».
«Είναι τόσο απλό», είπε ο κ. Κυρανάκης και κάπου εκεί ο διάλογος ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες παρατηρήσεις από την πλευρά της φοιτήτριας.
Παρόμοιο ήταν το περιεχόμενο και των υπολοίπων άρθρων, για ένα περιστατικό -θυμίζω- για το οποίο υπάρχει πλήρες βίντεο και το οποίο έχει αναρτηθεί παραπάνω.
Πάμε να δούμε τι πραγματικά συνέβη τώρα.
Πράγματι, μετά από την συζήτηση με το θέμα που προαναφέρθηκε, το πάνελ στο οποίο βρισκόταν ο γαλάζιος βουλευτής δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της «φοιτήτριας» που απηύθυνε το ερώτημα για το οποίο την «αποστόμωσε» ο Κ. Κυρανάκης (εδώ το σημείο του βίντεο):
Το όνομά μου είναι Νικόλ Ερίνη, είμαι κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κυρανάκη, επειδή αναφέρθηκε σε «φιλικό περιβάλλον» και σε «ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο».
Πρόσφατα η Βουλή με σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει τα δικαιώματα πολιτών – όπως οι LGBTQ – για τους οποίους δεν υπάρχει ισότητα στην Ελλάδα. Αυτό βρίσκει σύμφωνη και την εκκλησία η οποία ακόμα, στον 21ο αιώνα, έχει δύναμη και επιρροή στις νομοθεσίες και στην κοινή γνώμη. Οπότε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν από την Ελλάδα ακριβώς επειδή το περιβάλλον δεν είναι πολιτιστικά (;) φιλικό.
Επίσης πρόσφατα ακούσαμε τον κ. Βορίδη να τάσσεται υπέρ της αστυνομικής βίας.
Πώς ακριβώς αυτό αποτελεί φιλικό περιβάλλον; Πώς η ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδοξων αξιών συμβαδίζει με τον φιλελευθερισμό;
Επαναλαμβάνω, ακόμα και εάν γίνομαι κουραστικός. Τα παραπάνω αποτελούν απομαγνητοφώνηση της ερώτησης της «φοιτήτριας» Νικόλ Ερίνη, που δεν είναι φοιτήτρια, αλλά κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος, όπως η ίδια δηλώνει δυνατά και καθαρά στο σχετικό απόσπασμα. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από μόνος του, η γυναίκα αυτή έκανε μία συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία δεν ήταν για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά για την κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως της κοινότητας των LGBTQ. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της αστυνομικής βίας από τον υπουργό Βορίδη, καθώς και για την «ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδοξων αξιών» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ακολουθεί η απάντηση του Κ. Κυρανάκη, και πάλι απομαγνητοφωνημένη, λίγα λεπτά αργότερα, όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει ο βουλευτής σε ερωτήσεις (εδώ στο βίντεο):
Τώρα, η ερώτησή σας για τις συνταγματικές αλλαγές για τα δικαιώματα των LGBT
-Αναφέρθηκα στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, ακούγεται να του απαντά η κοπέλα από το κοινό.
-Συγνώμη; Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως προστατευόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα και υπάρχουν συγκεκριμένοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των LGBT. Αν θέλουμε το περιεχόμενο των υπάρχοντων νόμων για τα δικαιώματα των LGBT να μπουν και στο Σύνταγμα, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση, μπορούμε να την κάνουμε, αλλά ας μην παριστάνουμε ότι ένα δικαίωμα LGBT δεν προστατεύεται εάν δεν είναι στο Σύνταγμα. Υπάρχει νομοθεσία γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου, ισχυρή νομοθεσία. Θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά απλώς το γεγονός πως δεν ψηφίστηκε στο Σύνταγμα, δεν σημαίνει πως προστατεύει τα δικαιώματα LGBT.(και συνεχίζει ο κυβερνητικός βουλευτής)
Σχετικά με την αστυνομική βία θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση:
(ο συντονιστής του υποδεικνύει “ας μείνουμε σε ρητορικό επίπεδο”)Αν εσείς ρίχνατε μία μολότωφ ακριβώς έξω από το LSE, θα χρησιμοποιούσε η αστυνομία βία ή όχι;
-Δεν αναφέρθηκα ειδικά στα πανεπιστήμια αλλά γενικά στην αστυνομική βία, του ξεκαθαρίζει και πάλι η Ν. Ερίνη, όπως είναι το όνομά της, με τον Κυρανάκη να συνεχίζει απτόητος.
-Εγώ θέλω τα ελληνικά πανεπιστήμια να μοιάζουν με το LSE. Καθαρά, κανονικά, ξέρετε… Σύγχρονα. (στο σημείο αυτό ο ήχος του Livemedia που μετέδωσε την εκδήλωση χάνεται για λίγα δευτερόλεπτα, για να επιστρέψει αφού καταχειροκροτείται:)
Δεν θέλω το πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ να είναι το αρχηγείο για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Τα πανεπιστήμια δεν είναι το μέρος για κάτι τέτοιο. Οπότε, αυτά με την ερώτησή σας.
Αυτός ήταν ο πραγματικός διάλογος, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, δημόσια και προσβάσιμα για όλους, και ειδικά για τα ΜΜΕ που «έπαιξαν» την είδηση για το ρητορικό ταλέντο του νεαρού βουλευτή.
Θα σταμάταγα την απομαγνητοφώνηση εδώ, εάν η συνέχεια δεν ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική, τόσο για το ποιόν του βουλευτή Κυρανάκη, όσο και το προφίλ που χτίζει μεθοδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εντός και εκτός Ελλάδας.
Η διεθνής καριέρα του Κυρανάκη
Στη συνέχεια λοιπόν, επειδή ο συντονιστής μάλλον δεν έχει την αντιληπτική ικανότητα των συντακτών του Protagon και του Liberal, επιχείρησε να γεφυρώσει το «χάσμα επικοινωνίας» του βουλευτή με την κοπέλα που του έκανε μία ξεκάθαρη ερώτηση, αναλαμβάνοντας να του τα κάνει «δεκάρικα»:
-Αν μπορούσα να προσθέσω κάτι στα όσα ανέφερε η κοπέλα, αναφέρει ο Kevin Featherstone
-Αφήστε με να μιλήσω σε αυτόν (λέει ο Κυρανάκης, δείχνοντας κάποιον άλλον από το κοινό που είχε κάνει προηγουμένως ερώτηση)
-Όχι, όχι… Αν μπορούσα απλώς να προσθέσω στην παρατήρηση. Είναι μια συζήτηση του LSE. Μερικές ανελεύθερες πτυχές στην Ελλάδα που βάζουν εμπόδια σε όσους σκέφτονται να επιστρέψουν. Αυτές είναι πτυχές με όρους φιλελεύθερων νόμων, αλλά επίσης, ίσως θα θέλατε να σχολιάσετε συγκεκριμένα κάποια διεθνή νέα που ήρθαν ως αποτέλεσμα του δικού σας σχολίου για τον προσφυγικό καταυλισμό, και την υποστήριξή σας για Έλληνας που έψησαν σουβλάκι δίπλα σε μουσουλμανικό προσφυγικό καταυλισμό. Εγώ το σχόλιο (σ.σ. της κοπέλας) το έλαβα ως ανησυχία για τις φιλελεύθερες αξίες που απειλούνται. Πως απαντάτε σε αυτά;-Οπότε τώρα έχουμε χρόνο; (με εμφανή αμηχανία και το γνωστό… κυρανάκειο ύφος του)
-Τον έχετε. Είμαι σίγουρος πως έχετε μια απάντηση.
-Να απαντήσω πρώτα στην ερώτησή σας ή στου κυρίου; Τη δική σας πρώτα… πρώτα απ’ όλα, είναι η πρώτη φορά που ακούω τον όρο διεθνείς αντιδράσεις για αυτή τη διαμάχη. Είναι αυτό σωστό;
-Έτυχε μεγάλης προσοχής…
-Δεν το ήξερα… Λοιπόν, αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες σε μια επιτροπή στη Βουλή… Υπήρχε συζήτηση για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αυτό ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης. Ήταν ένα εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όντως πρότεινε, χωρίς να δώσει το συγκεκριμένο παράδειγμα της εκδήλωσης που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, ή πριν δύο Κυριακές… Ότι όποιος, ε… ψήνει, ψήνει σουβλάκι, εεε… ή πίνει μπύρα κοντά…
Στο σημείο αυτό, κάποιος «πολύ γενναιόδωρος» από το κοινό, όπως τον χαρακτήρισε ο συντονιστής, ανέλαβε να περιγράψει την «πρόταση» του βουλευτή Γιαννούλη στην επιτροπή της Βουλής, φυσικά «ελαφρώς» παραποιημένη:
-Ότι θα έπρεπε να είναι παράνομο για όλους, για κάθε Έλληνα πολίτη, παρά τα συνταγματικά του δικαιώματα, να πηγαίνει κοντά σε καταυλισμό και πιθανόν να μαγειρεύει ή να πίνει μπυρα ή να τρώει σουβλάκι, και πιστεύω πως ο κύριος Κυρανάκης του απάντησε πολύ καλά…
-Εντάξει, ευχαριστούμε, του απαντά ο συντονιστής, με τον Κ. Κυρανάκη να συνεχίζει.
-Οπότε αυτή ήταν η γενική πρότασή του για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, Το γεγονός που αποδεικνύει πως αυτή η πρόταση ήταν υποκριτική είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήρθε με μια πρόταση για συγκεκριμένη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Ήταν απλώς, ίσως για να κάνει λίγη διαφήμιση για το γεγονός στη Θεσσαλονίκη, στα Διαβατά. Οπότε η αντίδρασή μου ήταν ρητά για τη συζήτηση που είχαμε στον Ποινικό Κώδικα. Πιστεύω, ως φιλελεύθερο άτομο, ότι το να απαγορεύεις να μαγειρεψει ή να πίνει ή να καταναλώνει κάποιος οτιδήποτε με βάση μια θρησκεία δεν θα έπρεπε να συζητιέται. Όλοι έχουν δικαίωμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να καταναλώνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν, όπου θέλουν. Αυτό ήταν το σχόλιο μου. Κάποια μέσα ενημέρωσης για τους δικούς τους λόγους, και κάποιοι πολιτικοί επίσης για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, ήθελαν να συνδέσουν το γενικό σχόλιό μου με μία εκδήλωση στα Διαβατά για την οποία δεν γνώριζα. Αυτό κατά την άποψή μου ήταν πολύ άδικο. Αλλά από φιλελεύθερη οπτική, το να υποστηρίξεις ότι κάποιος θα πρέπει να περιορίσει τον εαυτό του στο εάν θα καταναλώσει ή όχι με βάση τη θρησκεία… Δεν ξέρω, ίσως η φίλη μου θα συμφωνήσει (σ.σ. δείχνοντας μάλλον την κοπέλα που έκανε την ερώτηση)
Τα παραπάνω μπορεί να ήταν αρκετά για το κοινό του LSE, αν και αμφιβάλλω πως όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό δεν παρακολουθούν τις ειδήσεις εντός Ελλάδας. Ωστόσο, και τα παραπάνω τα διαψεύδει η πραγματικότητα, με την οποία ασχοληθήκαμε πριν από έναν μήνα.
Όμως, και πάλι, η «επιτυχημένη» παρουσία του Κ. Κυρανάκη στο LSE δεν τελειώνει εδώ.
Οι Financial Times λένε ψέματα
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα στιχομυθία διαμήφθηκε πριν από το περιστατικό του Κυρανάκη με την «φοιτήτρια», η οποία θα μπορούσε και του λόγου της να τραβήξει το ενδιαφέρον όσων ΜΜΕ «κάλυψαν» την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων λοιπόν, τον λόγο πήρε ένας φοιτητής, επωνύμως και πάλι, απευθύνοντας ερώτημα για ένα στοιχεί που περιείχε η τοποθέτηση Κυρανάκη για την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, για τη νομοθέτηση της κυβέρνησης «ενάντια στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», όπως ανέφεραν οι Financial Times, και για τις φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει (εδώ στο βίντεο).
Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ζαχαριάδης και είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
Πρώτα θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κυρανάκη για ένα στατιστικό που ανέφερε. Είπε πως βάση των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα είναι στην θέση 11 στην παράμετρο daily business, αλλά στην πραγματικότητα είναι στη θέση 79 στους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας, πολύ πιο χαμηλά από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.Δεύτερο σημείο, θα ήθελα να ρωτήσω, ως μέλος της κυβέρνησης, πως πιστεύει πως θα νιώθει η διασπορά και η γενιά του Brain Drain, όταν βλέπουν πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω βήματα στη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την νομοθεσία για τη διαφθορά και την απάτη, όπως έγραψαν πρόσφατα και οι Financial Times, και τέλος, τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα που έχουν παρουσιαστεί στην νομοθεσία που αφορά την ανάπτυξη επικεντρώνονται στον τουριστικό τομέα και στον τομέα του real estate, ενώ επιτίθενται στα συλλογικά δικαιώματα. Πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει συνθήκες εργασίας για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα;
Λίγα λεπτά αργότερα, ήρθε η απάντηση του Κ. Κυρανάκη (εδώ στο βίντεο):
Αρχικά αντιλαμβάνομαι πως δεν διαψεύσατε τα στοιχεία μου, αλλά τα επιβεβαιώσατε, αφού εγώ αναφέρθηκα στους δείκτες «Ease of doing business» για να ξεκινήσεις μία επιχείρηση […]
Για το ξέπλυμα χρήματος, υποψιάζομαι πως αναφέρεται στο άρθρο για τους 18 μήνες διορία για ανθρώπους που έχουν, ποιος είναι ο όρος… τα περιουσιακά τους παγωμένα, οκ. Το άρθρο αυτό εν μέρει ήταν λάθος. Υπήρξε συζήτηση γι’ αυτό στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας υποστήριξε όσα αναφέρατε, ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε πως υπήρχαν αρκετά σημεία του άρθρου που ήταν ψευδή. Στείλαμε μία επιστολή στους FT και ζητήσαμε να αλλάξει ή να διορθωθεί εάν θέλανε, αλλά δεν το παρακολούθησα μετά. Αλλά τι αφορούσε ολόκληρη η σχετική νομοθεσία; Καταρχάς υπήρξε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Υπήρχαν συγκεκριμένα σημεία του Ποινικού Κώδικα που δημιουργούσαν ένα δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Εάν κάποιος, παραδείγματος χάρη εσείς. Έρχεστε στην Ελλάδα ως επενδυτής, και εγώ σας μηνύω, σε λάθος νομική βάση. Και ο εισαγγελέας αποφασίζει να παγώσει τα περιουσιακά σας, σε λάθος νομική βάση, για δύο, τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια, αυτό είναι αντικίνητρο να έρθετε στην Ελλάδα και να επενδύσετε. Δε λέω πως υπάρχει μία τέλεια λύση που να δουλεύει για όλους, και είναι καλό να έχουμε κριτική σε κάθε μέτρο που νομοθετεί η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να βρούμε μία λύση για να φτιάξουμε στην Ελλάδα ένα περιβάλλον υπέρ των επιχειρήσεων, και αυτή ήταν η στόχευση του μέτρου. Τώρα, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να το κάνουμε καλύτερο, ας τις ακούσουμε και ας το κάνουμε…
Και για την φορολόγηση, βασικά ο εταιρικός φόρος έπεσε για το 2019 από το 28% στο 24%, ενώ του χρόνου θα πέσει στο 20%. Οπότε δεν είναι μόνο η στέγαση, όπου έχουμε πάγωμα της φορολογίας, ώστε αυτό να πυροδοτήσει την ανάπτυξη…
(Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο απόσπασμα σχολίασε και ένα άλλο άρθρο, ενυπόγραφο αυτή τη φορά, και μάλιστα από άνθρωπο που υποστηρίζει πως παρακολούθησε την εκδήλωση. Γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού ο αρθρογράφος του Pagenews.gr, Δημήτρης Τζανιδάκης, όχι μόνο αναφέρει τα ψεύδη των υπολοίπων ΜΜΕ, αλλά τον παραπάνω διάλογο τον περιγράφει ως εξής: «H ατμόσφαιρα άρχισε να ηλεκτρίζεται νωρίτερα, βέβαια, όταν με χαρακτηριστική ειρωνεία ένας φοιτητής αμφισβήτησε δείκτες και αριθμούς που παρουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει πού έγκειται η αμφισβήτηση ή τα τυχόν λάθη». Άλλωστε, όχι τυχαία, ο Κ. Κυρανάκης επέλεξε από όλη την εκδήλωση το δικό του απόσπασμα να ανεβάσει στο κανάλι του στο youtube).
Ψευδές, λοιπόν, σε αρκετά σημεία του το δημοσίευμα των Financial Times, τους οποίους επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πριν δύο ημέρες. Παράλληλα, κατά τον Κ. Κυρανάκη, το να ξεπαγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων που ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη αποτελεί «αντικίνητρο» για να έρθουν να επενδύσουν, αυτό που λέμε δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον. Γι’ αυτή του την απάντηση βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, βρέθηκε εντός κυβερνητικής γραμμής, που από καιρό μας έχει ενημερώσει για την ταλαιπωρία μερικών συνανθρώπων μας.
Παράλληλα, είναι γεγονός πως και η συνολική του παρουσία και ύφος στην εκδήλωση, σε συνομιλητές και συντονιστή, δεν αποτελεί εξαίρεση για την συμπεριφορά που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και εντός συνόρων. Όπως έκπληξη δεν αποτελεί και η στάση των φιλικών ΜΜΕ, τόσο προς τον βουλευτή όσο και προς την κυβέρνηση, που σε λίγο θα μας αναγκάσουν να ελέγχουμε αν λένε αλήθεια ακόμα και για τον καιρό.
Άλλωστε, δεν σας φτύνουν, απλώς βρέχει…
ΥΓ. Απολαυστικό αλλά και αποκαλυπτικό για την έξωθεν μαρτυρία της κυβέρνησης η ήταν ένα ακόμα σημείο της συζήτησης.
Όταν ο βουλευτής Κυρανάκης επιχείρησε να απαντήσει σε μία ερώτηση κάποιας κοπέλας από το κοινό, απευθύνοντας με τη σειρά του ένα ερώτημα στην ίδια:
-Κυριακή, θα ήθελα να σε ρωτήσω. Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για να γίνει διοικητής ενός δημόσιου νοσοκομείου;
-Υποψιάζομαι πως η Κυριακή δεν έχει τα προσόντα για μία τέτοια θέση, αφού δεν είναι 82 ετών, αποκρίθηκε ο συντονιστής, με το ακροατήριο να ξεσπάει στα γέλια.
Στο σημείο αυτό, ο Κυρανάκης επέμενε να κάνει διάλογο με τη συγκεκριμένη κοπέλα, με τον καθηγητή να αναγκάζεται να του υπενθυμίσει πως «το θέμα δεν είναι να κάνουμε διάλογο, νομίζω πως το κοινό περιμένει μερικές στέρεες ιδέες για την αλλαγή της Ελλάδας, ώστε να προσελκύσει πίσω τους ανθρώπους που έφυγαν».
Για την ιστορία, οι «στέρεες» ιδέες που πρότεινε στο ακροατήριο ο βουλευτής, ήταν η αύξηση των μισθών και η νομική προστασία για όσους αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις. Πρωτότυπο.
ΥΓ2. Και πάλι για την ιστορία, η εν λόγω «φοιτήτρια» διαπίστωσε από πρώτο χέρι τη λαθροχειρία σε βάρος της, προσπαθώντας -μάταια- να δώσει τα γεγονότα στην πραγματική τους βάση. Μάταια; Όχι και τόσο… Διαβάστε το δικό της κείμενο, το οποίο και καταλήγει με μία φράση που εκφράζει αρκετούς από όσους βρίσκονται σήμερα εκτός Ελλάδας: «Μη μας περιμένετε, θ’ αργήσουμε. Φάτε».