Τα 27 κράτη-μέλη, που συνήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφάσισαν κυρώσεις για την κρατική αεροπειρατεία που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που εξέδωσε. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Πιο αναλυτικά:

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτόν τον σκοπό.
  • Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
  • Εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Το κείμενο των κυρώσεων μένει να εξεταστεί από αξιωματούχους, διπλωμάτες και δικηγόρους έτσι ώστε να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.

«Επίθεση στη Δημοκρατία»

Την αεροπειρατεία και απαγωγή σχολίασαν και αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως h πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, η οποία ανήρτησε στο Twitter: «Η αεροπειρατεία του αεροπλάνου Ryanair από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας. Μια επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Μια επίθεση κατά της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Οι Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως.»

Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ λέγοντας ότι ζήτησε από τους συμβούλους του «να αναπτύξουν κατάλληλες επιλογές για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλους συμμάχους και εταίρους, και διεθνείς οργανισμούς». Χαρακτήρισε μάλιστα «σκανδαλώδη» την εκτροπή του αεροσκάφους, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη» του Ρομάν Προτασέβιτς.