Τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι αστοχίες και η ανυπαρξία ουσιαστικής υποστήριξης της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στον χώρο του Πολιτισμού επιχειρεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή πλήθους στελεχών της κυβέρνησης, με αντικείμενο «Επιπλέον μέτρα στήριξης του πολιτισμού».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μεταφέρουν δημοσιεύματα, κατά την κυβερνητική τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα πάρει μέρος στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για την περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων για τον Πολιτισμό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δράσεις αυτές θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.
Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό απαιτούν από την κυβέρνηση τα αυτονόητα
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Την ίδια ώρα, η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει εκτός στήριξης έναν ολόκληρο υδροβιότοπο παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων οι οποίοι από την έναρξη της καραντίνας είναι άνεργοι και λόγω των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσουν να είναι για τους επόμενους μήνες έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα στήριξης το οποίο αγνοεί εδώ και μέρες η πολιτεία, όπως αγνόησε εξάλλου και όλο τον καλλιτεχνικό κλάδο.
Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, έχουν ήδη προγραμματιστεί κινητοποιήσεις όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού, τόσο για την Αθήνα έξω από τη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, όσο και για τις 19.30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2896469737127005&id=100002920206080
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε κοινό κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού να «μη μείνουν σιωπηλοί».
Όλοι οι παραπάνω, καλούν σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με αιτήματα:
- Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
- Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
- Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
«Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι , τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα» αναφέρουν στο ίδιο κάλεσμα.